925 12

Мика Зайкова: 80% от хората у нас живеят в бедност

Светослава Ингилизова

80% от хората у нас живеят в бедност, едва 5% са с добри доходи. Това каза пред Фокус независимият финансов експерт Мика Зайкова във връзка с предложението на синдикатите минималната заплата да не се облага с данък, за намаляване на данъчните ставки за учебници и лекарства.

Тя изчисли, че около 40-50 лева ще остават в джоба на всеки с минимален доход, ако данъкът за него отпадне. По думите й по този начин потреблението има възможност да нарасне.

„50-те лева не изглеждат много пари, но ако ги вземете в годишен разрез това все пак са близо 600 лева. Да облечеш, да обуеш и да изпратиш едно дете на училище, според изчисленията за тази учебна година, е между 300 – 400 лева в най-скромен аспект. Тези две мерки имат за цел две неща – да повишат нетния доход на гражданите.

Важното е, че България върви напред и има ръст от 3,6%, а моторът на този ръст е потреблението. Тъй като в България инвестиции няма, моторът на този ръст е колективното потребление или потреблението на домакинствата. Потреблението може да е мотор, но то не създава потенциал в икономиката и не разкрива нови работни места“, коментира Мика Зайкова.

Финансовият експерт допълни, че страната ни се нуждае от подобрение на бизнес климата, както и от реформи в съдебната система.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хахаха
  Отговор
  1 11:18  14.09.17
  Хахаха Бедни , гладни и болни Но свободни Хахаха Искаме демокрация, не високи пенсии и заплати, здравеопазване или култура Стигат ни Боко и Доган Хахаха

  Коментиран от #6

 • Различен
  Отговор
  2 11:20  14.09.17
  Когато вземат такива "експерти" да ръсят ценности, бяс ме хваща!! Г-жо Зайкова, Вие на колко години сте, че давате ценни указания?? Вашите деца къде са??? В чужбина, нали??? Ами ако бяха останали в България, да работят тук и да плащат данъци, то и заплатите и пенсиите щяха да бъдат по високи!!! Всички на които децата им са в чужбина, или те са в чужбина, а са си оставили родителите и децата в България за доотглеждане, трябва да бъдат сериозно наритани и изгонени от всякъде!!! Оставиха си родителите, децата, внуците тук и ние простаците трябва да блъскаме по 12-14 часа дневно за да ги храним тях и децата им, а те си внасят данъците и осигуровките в чужбина! Де храним тях, ами и изхранваме още 1 милион държавни паразити, 1,5 милиона мангали, всякакви псевдо безработни, псевдо инвалиди, псевдо социални, а кьораво, гърбаво и сакато ни дава ценни указания и ни дава съвети как да го правим!!!! Ами разбирачите, ЕЛАТЕ и ни ДЕМОНСТРИРАЙТЕ, как се прави това!!!! А Ако не можете, то се наврете в миша дупка и не се показвайте, камо ли да ръсите "ценности" и "указания"!

  Коментиран от #3

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 11:29  14.09.17

  До коментар #2 от "Различен":

  За съжеление си прав. И за още по-голямо съжаление и Зайкова е права.
 • Киро
  Отговор
  4 11:32  14.09.17
  Поредната мумия от соца, дрънкаща глупости! Данъкът НЕ трябва да отпада за никой, защото: - Всеки в България е длъжен да си плати лептата към държавата. Без значение от доходите! Плоският данък е идеален, с него всеки си плаща 10%. И дрънкането на глупости от страна на мозъчно изтърбушените социалистчета, че богатите не плащали повече - факт е, че при плоския данък богатите плащат повече, едно е да платиш 10% на 500 лева и друго е да платиш 10% на 5 000 лева! - ако махнат данъка на ниските доходи ще е супер грешно - първо е несправедливо едни да плащат данъци, а други не и второ - на следващия ден огромна група от служители ще почнат да се трудят на доходи за без данък (и останалото в плик), а държавата ще издуха приходите от данъци! На такива мумии, като тая Зайкова, не трябва да им се дава думата в общественото пространство! То бива слабоумие и популизъм, ама такива направо са първенци! Трябва да вървим към вдигане на доходите, а не към неплащане на данъци!

 • 5 13:27  14.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Azazel
  Отговор
  6 14:38  14.09.17

  До коментар #1 от "Хахаха":

  И какво общо има демокрацията, с ниските доходи? По време на комунизмът бяха високи, ли? Тогава трябваше човек да работи 2-3 месеца за една пералня или телевизор, и три-четири месеца за един хладилник. Сега можеш да си ги купиш и трите с една заплата. Това, че тогава нямаше нищо в магазините и затова хората не разбираха колко са бедни, не значи, че не са били бедни. Още повече, че демократичните държави малко по-назапад от нас хич не са бедни, че да мислиш, че демокрацията има нещо общо с бедността. Корупцията и лошото управление имат общо с бедността, а тях си ги имахме в изобилие и в комунизма. А, какви култура и здравеопазване си фантазираш, че е имало преди демокрацията, само ти си знаеш, но днес българската култура и медицина са на световната карта, а преди 89-та бяха просто изостанали имитации на дейност, предназначени за местно ползване.
 • Варна
  Отговор
  7 14:59  14.09.17
  Каква е ситуацията? По справка Данъчните приходи в страната са: 26 млрд. лева Неданъчните приходи са следно 2-3 млрд. лева Субсидии от ЕС средно 2-3 млрд.лева Това е в общи параметри бюджета на страната! Сега идват другите числа: - Консолидиран дълг сектор Държавно управление (нетен) 27 млрд. лева ( Брутен към 30 млрд. а вероятно ще стигне 35 млрд. понеже няма да ги платим в срок) - Дългът спрямо БВП също е нарастнал от 2009г. когато Винету дойде на власт от 13,7 % на 29,5% към 2016г. - Емиграция с постоянен темп от 50 000 души на година - Отрицателно търговско салдо от 680 млн през 2016 до безумните 1,8 милиарда през 2017 год. и отчетният период не е приключил! -Основният ни двигателна на износ са суровини - мветни метали! - Увеличаваща неграмотност. Всяко следващо поколение по- тъпо от предходното! - Дупки в бюджета на Здравната Каса, Пенсионната Система, Полицаите, Военните, Соицалните служби, Образованието и разбира се Общините понеже наглите от ГЕРБ започнаха дапрехвърлят част от разходите на Републиканският Бюджет към общинските зада може какво? - За ма може да кажат че бюджета излиза на "+", което както виждаме не е вярно! Тоест искам да кажа, че това с необлагаемият минимум е чиста популистка идея, която няма реализация в настоящата обстановка! Парите през 2020 свършват, икономиката ни е в коляпс, а парите за пансионерите ще стигнат само до набор 73. Междувременно предстои да затворим всички ТЕЗ по разпоредба на ЕС и имаме 2 ре
 • ОПААААА
  Отговор
  8 21:09  14.09.17
  Според моята статистика 90 % сме бедни. Дори да работиш за 700 лв. това са само за храна. И ако имаш дете ,??? Ами ако си на квартира? Плюс транспорт??? Ами ток вода ??? Аааа и зимата наближава???
 • Колю
  Отговор
  9 05:26  15.09.17
  Моторът на ръста е потреблението .Ръст има на база увеличени цени ,но помислете за количеството потребено в страната. Пример-свиваш потреблението на тока с години ,а сметката все по-голяма. И пари за пенсии няма да има още за 62 набор , а не за 73. Ще взимат само държавните служители , а другото е социални помощи за бедни. Те и за това си вдигат масово заплатите . Нищо ,че е на гърба на данъкоплатеца и от глоби,санкции ,такси ,комисионни ,лицензи , задължително заплатата на банкова карта ,за държавната услуга 5 лв и за банката 3 и безкрайни други начини за ограбване на народа.
 • ААА
  Отговор
  10 07:24  15.09.17
  Боже Господи, коя държава , или общност е оцеляла без ДЕЦА. Там е заложен и растежа и доходите , и просперитета . Един човек си "отива" Една лампа изгасва,един хляб остава незамесен, една къща се руши, една машина напразно очаква , да бъде пусната в действие , да произвежда. Децата и високата раждаемост на българина са ни вадили винаги от "батака" , през загубени войни , и национални катастрофи. Няма как свивайки се и намалявайки , да надскочим себе си. Изграждането на потребителско и консуматорско общество уби чистата човешка радост и възможности ,да се радваш на деца. Никой за сега от власт имащите , не се събужда с въпроса - Ще ни има ли , и аз какво правя по въпроса, освен да крада , да давам възможност и други да крадат , и да натискам народа с данъци.
 • Патриот
  Отговор
  11 10:49  15.09.17
  Всеки трябвало да даде своята лепта на държавата. Съгласен съм. Какво получава насреща - стабилно финансиране на определени етноси, които вредят на общественият ред - Да. Здравеопазване ли? Образование ли? Сигурност ли? Справедливост ли? закони, които го защивата ли? Не, законите си ги поръчват същите тея, които данъкът 10% ги удовлетворява и си кууват закони от същите тези, които народа издържа с данъците си. Т.е. плаща данъци за да бъде мачкан и унижават. Не получава нищо обикновеният човек. За сметка на това пък е важно, че останалите 5% живеят като Арабски шейхове. Това е демокрацията и европейските ценности.
 • поланд
  Отговор
  12 10:02  17.09.17
  Всички Българи го знаем Ти какво ще направиш, сигурно ще спреш да се хилиш и ще тръгнеш да търсиш пазари по света за БГ икономиката

Напиши коментар:


Публикувай