1 017 7

Претопява ли Украйна българското малцинство?

Мартин Христов

Украинският парламент ограничи със закон правото на етническите малцинства в страната да учат на майчиния си език. Документът, приет в началото на септември, а решението е предизвикало острата реакция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на заседанието на Министерския съвет вчера, съобщи пресцентърът на ВМРО.

Законът гласи, че образованието на национален, малцинствен език се ограничава в рамките на детската градина и началното образование. По-нататък това не е разрешено. Така се нарушават правата на българската общност, е заявил Каракачанов и е призовал МС да вземе мерки. Посочил е също, че с действията си Украйна накърнява правата на сънародниците ни там, което е в разрез с политиката на подкрепа към тази държава от българска страна.

Законът засяга не само България, и други държави, с които страната ни води разговори за единен отговор, е казала вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред министрите, а депутатите от външната комисия е уверила, че има обещание от украинска страна интересите на сънародниците ни да не бъдат накърнени.

След дискусията премиерът Бойко Борисов е разпоредил провеждането на разговори между външните министри на двете страни, както и между министрите на образованието. Той пък поел ангажимента да говори с премиера Петро Порошенко в петък.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също е настоял за спешна реакция в писмо до Захариева, като е посочил, че част от новоприетия закон противоречи на ангажимента, който Украйна е поела към ЕС и е в разрез с европейски регулации.

"Предвид предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, смятам, че България трябва да заеме ясна позиция в защита на българското малцинство и прилагането и спазването на международните спогодби, включително и на поетите ангажименти към Европейския съюз", пише още Джамбазки, цитиран от "Офнюз".

В отговор на българските притеснения ръководителят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Кисе заяви пред БНР тази сутрин, че законът все още не е подписан от президента. Той посъветва да изчакаме и да видим дали това ще се случи, след което - какви нормативни актове ще подотви украинското правителство във връзка със закона.

Въпреки това България, Гърция, Унгария и Румъния ще изпратят писмо до украинското Външно министерство с протест срещу спорния текст.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Емко
  Отговор
  1 15:50  14.09.17
  За ВДВ. Смърт за украинските нацисти бандеровци. Сегодня Крим,завтра Рим

  Коментиран от #2

 • другар
  Отговор
  2 16:17  14.09.17

  До коментар #1 от "Емко":

  На колко бояришника си ушанка? :)
 • Тъпак
  Отговор
  3 19:01  14.09.17
  И утре им лобирайте като на макетата да се натъпчат в ЕС
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  4 22:10  14.09.17
  Самите украинци бягат от тази земя, те малцинствата тръгнали да претопяват...
 • Колю
  Отговор
  5 05:31  15.09.17
  АХА , интеграция значи . Оставете ги тогава да учат и тук на турски и цигански до поне средно образование. Те така или иначе нищ
 • Колю
  Отговор
  6 05:32  15.09.17
  АХА , интеграция значи . Оставете ги тогава да учат и тук на турски и цигански до поне средно образование. Те така или иначе нищо не учат освен кражба-разпродажба,далаверимпекс и как се става батка сутеньор дилър.
 • Бесарабче
  Отговор
  7 08:25  15.09.17
  От Украйна съм и тези украйнци вече тъй ми омръзнаха и техния език. Да живее българска Бесарабия!

Напиши коментар:


Публикувай