1 601 26

Оферта за нов изтребител е дисквалифицирана неправомерно

Мартин Христов

Офертата на САЩ и Португалия за нов изтребител за българските ВВС е дисквалифицирана от конкурса неправомерно - това е изводът от работата на временната парламентарна комисия, която проучва конкурса, съобщи БНТ.

Затова комисията най-вероятно ще препоръча процедурата за избор на нов самолет да бъде върната на ниво изпращане на оферти към САЩ, Португалия, Италия и Швеция и да се проведе ново гласуване.

Според председателя ѝ Емил Христов, изборът на шведския изтребител „Грипен“ е проведен в условията на неравнопоставеност, тъй като в критериите за оценка на получените оферти неправомерно е добавено изискването България да плати самолетите разсрочено като задължително.

Това е направено от председателя на Борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г. Христов не уточни конкретно име, но към юли 2016, когато критериите са променени, председател на Борда е бил тогавашният командир на ВВС генерал Румен Радев.

Емил Христов, председателят на Комисията за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, не отговори дали става дума за Румен Радев, но отговори, че физически методиката е променена от тогавашния председател.

"Стана ясно, че е променено решението на Народното събрание. В проекта, който е гласувало Народното събрание, има задължителни изисквания. Тях никой не може да ги промени, освен с ново решение на Народното събрание. Към тях е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане. Тя не е условието, което ще може да дисквалифицира един от участниците", каза Христов. Той посочи обаче, че това е смущаващо, защото след като схемата на плащане е изведена като задължително условие се получава неравнопоставеност.

"Проектът за нов боен самолет не би трябвало да се рестартира от самото начало. Не би трябвало огромен труд на толкова специалисти да бъде захвърлен встрани", каза още председателят на временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет Емил Христов, цитиран от БГНЕС.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НАТО ВЕЦ (гост)
  Отговор
  1 10:39  15.09.17
  Айде на хамериканският скраб от португалска морга.
 • И СЯ КВО (гост)
  Отговор
  2 10:41  15.09.17
  И ся кво... явно тия дето разбират от апартаменти са имали право ?
 • ха ха хаа (гост)
  Отговор
  3 10:45  15.09.17
  Първо питайте Путин,че после да не се налага да купуваме нови
  /по подходящи/
 • летците от герб (гост)
  Отговор
  4 10:47  15.09.17
  "Офертата на САЩ и Португалия за нов изтребител за българските ВВС е дисквалифицирана от конкурса неправомерно "
  И от кога някакви стари 30 год. за скрап самолети станаха НОВИ ???
  Гербаджиите и в частност ББ, ще търсят всякакви начини да кажат на черното бяло и да ни пробутат бракуваните Ф16 ки !
  Интересно, колко суджукойна са получили от чужбина за да ни оборрудват с тези "нови" самолети ?
 • Герберасите на власта (гост)
  Отговор
  5 10:52  15.09.17
  Това е все едно родителите ви да решат да ви помогнат си купувате кола от магазина и комшията ви който си продава колата купена на старо да убеди баща ви на шише ракия че неговата е по добра нищо че и той самият не я харесва.Или казано никой не ги харесва тези" Ента " употреба изтребители но просто някой трябва да влага парици в тях.
 • Тъпак (гост)
  Отговор
  6 10:52  15.09.17
  Ами ще купим американски боклуци явно Те само пари чакат
 • АБЕ ДА (гост)
  Отговор
  7 11:03  15.09.17
  Вие комунягите сте много плоски...веднага почвате ББ ЦЦ НЯ НЯ...четете ли изобщо за какво става въпрос бре ? Има стриктна процедура по получаването на оферти, клаузи и условия в договора, в оформянето на документацията и още и още... когато всичко е извършено в определеният ред, тогава ще се стигне и до финализиране на седлката... и пак съм сигурен, че грипен е по-добрият вариант и ще бъде избран отново и за последно !

  Коментиран от #9, #11

 • Пенсионера (гост)
  Отговор
  8 11:44  15.09.17
  F16 е универсален и масов самолет, и разбира се че ги има и нови. Произвеждат се по поръчка и последен подобрен вариант.
  Стига сте философствали , те всичките са добри но трябва да има избор . За нашата страна е добре икономичният грипен но не е универсален и бърз като F16 . Добър или лош избор ще има. Но за какво са ни ? Беден човек със скъпа кола? Айде на здраве .
 • герберизми (гост)
  Отговор
  9 11:52  15.09.17

  До коментар #7 от "АБЕ ДА":

  Значи всички, които не харесват далаверите на ББ, ЦЦ,ДП и изобщо герберастите на власт са комуняги !?!? Що за п..лско мислене ?

  Коментиран от #10

 • 10 13:24  15.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НАТО ВЕЦ (гост)
  Отговор
  11 13:27  15.09.17

  До коментар #7 от "АБЕ ДА":

  В колко "стриктни процедури" си участвал, че да разливаш мъглявини?
  Като човек със скромен опит в областта, ще го кажа така: "Совите не са това, което са."
  Пък ти си вервай у "стриктните процедури".
  Пък как се пише поръчка, идейка си нямаш.

  Коментиран от #12

 • АБЕ ДА (гост)
  Отговор
  12 13:39  15.09.17

  До коментар #11 от "НАТО ВЕЦ":

  Муньо, вие комунистите сте родени в мъглявина...нормално е да си със скромен опит, то ти едва ли имаш потенциал за повече...

  Коментиран от #13, #16

 • НАТО ВЕЦ (гост)
  Отговор
  13 13:52  15.09.17

  До коментар #12 от "АБЕ ДА":

  Муньо ще викаш на баща си, който вероятно е бил партиен член.
  Опитът ми е скромен, щото такива, като моя милост не са от шайките на крадците, но някой с експертиза трябваше да замества титуляра, та тъка...
  Ако говориш за потенциал на крадец, прав си, нямам такъв. Ти обаче вероятно си висококапацитивен.
  А, щях да забравя. При ББ II беше.

  Коментиран от #15

 • а дали е така (гост)
  Отговор
  14 14:08  15.09.17
  Ето ги и решението http://www.parliament.bg/bills/43/602-03-4.pdf.
  Там в т.5.2 има примерна схема, така че никой не го е добавил. Явно се работи за придобиване на стари самолети, от които ще ползваме само корубата, другото е за смяна.
 • АБЕ ДА (гост)
  Отговор
  15 14:13  15.09.17

  До коментар #13 от "НАТО ВЕЦ":

  Ти наистина си комунист...просто в такава мъглявина си в момента, че дори не виждаш какво пиша..нямам роднини свързани по какъвто и да е начин с комунисти... а не мога да разбера какъв е проблема... в какво се възмущаваш ? Кой ти пречи и какво искаш ?

  Коментиран от #17

 • Ник (гост)
  Отговор
  16 14:24  15.09.17

  До коментар #12 от "АБЕ ДА":

  В същност ББ, ЦЦ и останалите са от най- млъстната БКП, които сега демонстрират че са преживели душевен катарзис. - "Вече са чисто нови"!
  - Иначе е добре да си припомниш реването на няколко души от ГЕРБ, като настоящият вътрешен министър, който каза ние избрахме Ф16! - Решението не трябва да е експертно а политическо.
  - Ако поне малко "поназнайваш" от военна техника и се интересуваш, то със сигурност трябва да си разбрал, че новите системи на Грипен за водене на бой ще започнат от догодина да ги внедряват в уж най- модерния предназначен за износ Ф35.
  В случая е важно да се докарат амариканските консерви, на цена на нов, а някой от групичката на ББ да стане официален представителна Локхиит мартин. Само че след максимум 15 години ще трябва да купуваме нови просто защото на тези ресурса им вече е паднал в канала.
  Ето това е истината! - В момента всички се освобождават от Ф16 за да се въоръжат с други от 4 и 5 поколение, но ти нали си много умен...

  Коментиран от #18

 • НАТО ВЕЦ (гост)
  Отговор
  17 14:34  15.09.17

  До коментар #15 от "АБЕ ДА":

  Щом ти е толкоз бедна фантазията, О.К. Пиши ме комунист. Дреме ми на черупката.
  За родата ти, пет пари не давам.
  Като правиш квалификации на някого, не се чуди после що те сърби...нейде си.
  И де видя да се "възмущавам". Напротив, радвам ти се.
  Какво искам си е моя работа. Пък ако мислиш, че ми пречиш, много си се объркАл.
  Сега може да си напазаруваш една хамериканска консерва, дето ще хвръкне, само око я изстреляш с прашката и да получиш душевно "равновесие".
  Мъглявините са астрономически обекти, но мъглата в разсъжденията ти е психологичен "феномен".

  Коментиран от #19

 • АБЕ ДА (гост)
  Отговор
  18 14:57  15.09.17

  До коментар #16 от "Ник":

  Добре, да кажем, че си прав. Само не виждам какъв е проблема, като все пак отново ще се закупи Грипен... а и без това с тези самолетчета единствено ще опровергаваме заплатите на бездействащите ВВС....както и да е кажи какво предлагаш ти ?

  Коментиран от #20

 • АБЕ ДА (гост)
  Отговор
  19 15:09  15.09.17

  До коментар #17 от "НАТО ВЕЦ":

  Абе братко радвай се на живота и правото си на избор, макар че много хора пречат за развитието на нацията като цяло, винаги има начин! НО по-лошо от комунизъм няма.

  Коментиран от #21

 • Ник (гост)
  Отговор
  20 15:40  15.09.17

  До коментар #18 от "АБЕ ДА":

  Не няма да изберат Грипен, просто защото решенията не се вземат от президента от Борисов и компания. - Така хем ще угодят на американците, хем ще приберат пари от там.
  - За това бе направена тази комисия, за да отложи процедурата и да елиминират решението за Грипените.
  - Повече от 2 месеца реваха, че решението трябва да е политическо и че не може предходното правителство и президента да решава вместо тях. Извървяха се един куп лица пред телевизиите да обясняват как Експертите трябва да вървят на майната си. - Ако имаше проблем в нарушение на процедурата , това се установява за няколко минути, а не за няколко месеца.
  - Това прокатакане бе именно за да се оталожи мнението за старото решение и да вземат решение, което е угодно за тях.
  Друг е въпроса за това ВВС да ли работят или не!
  Въпросът, е че ГЕРБ отхвърлят очевидното решение за страната заради користни цели.
  Партията ГЕРБ е авторитарна и построена на същият принцип какъвто беше БКП. -Шайка, нагли, безгръбначни, които играят собствената си игра без значение на резултата за страната. Дори в БКП нямаше до такава степен наглост и шуробаджанащина!

  Коментиран от #23, #26

 • Oreo (гост)
  Отговор
  21 16:01  15.09.17

  До коментар #19 от "АБЕ ДА":

  Ааааа, има и по-лошо: бивш комунист и днешен крадлив капиталист!

  Коментиран от #22

 • АБЕ ДА (гост)
  Отговор
  22 16:12  15.09.17

  До коментар #21 от "Oreo":

  Не можеш да ме убедиш в това. Станишко и компания няма кой да ги бие...просто няма, иначе всичко е измет !
 • АБЕ ДА (гост)
  Отговор
  23 16:25  15.09.17

  До коментар #20 от "Ник":

  По-лошо от БКП няма ! Е така ще е. То като цяло в момента не ни трябват изтребители, но това е друга тема, не може да се отрече наглостта с която си правят маневри за тяхна лична облага...жалко, но факт !
 • Пламен (гост)
  Отговор
  24 13:44  17.09.17
  Те и мигрантите не искат в БГ-то, какво да говорим за циганите. Живота ни "тук" се определя с една дума - "геноцид'. Пък балъците вярват на пресслужбата на Министерски съвет. Черното е бяло от всякъде, ние сме далтонистите, няма оправия.
 • Пламен (гост)
  Отговор
  25 14:01  17.09.17
  То всъщност нашата е малко "на гол тумбак, чифте пищови". Тъй ни е "написано" - да нарежем С300 и поза партер. Тези поръчки са "преразпределение на капитала". Цената на самият боен самолет е една малка част от цялото - закупува се цялото ноу-хау за експлоатация, ремонт и поддръжка, за да има ресурс. Още повече пък стари въшкарници.
 • още 1 със СКРОМНИ познания (гост)
  Отговор
  26 15:56  17.09.17

  До коментар #20 от "Ник":

  Требе F16 да изберат
  щото ОНИ на власт да ги крепят!
  Хем ше ПРОДЪЛЖАВАТ да си земат комисионна
  хем в затвора СКОРО няма да ги боднаТ

Напиши коментар:


Публикувай