518 4

Мая Манолова свиква форум срещу двойния стандарт на храните в ЕС

Общественият защитник ще представи и конкретни примери за драстични разлики при продукти от България и държави от Западна Европа

Константин Карагьозов

Омбудсманът Мая Манолова организира широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Форумът ще се състои на 18 септември 2017 г. /понеделник/ от 12:00 часа в зала „Изток“ в сградата на Народното събрание /пл. „Народно събрание“ № 2/.

Участие ще вземат български евродепутати, посланици на държавите-членки на ЕС, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, народни представители от парламентарните комисии по земеделието и храните, по вероизповеданията и правата на човека, по здравеопазването, по въпросите на децата, младежта и спорта, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта.

Специални видеообръщения към участниците ще направят европейският комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова и българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Ще бъде излъчена и позицията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер срещу двойния стандарт при храните.

Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа. Най-често потърпевшите у нас са децата и подрастващите, които са обичайните потребители на храни с двоен стандарт. Омбудсманът Мая Манолова ще представи и конкретни продукти с драстични разлики в съставките и цените.

В рамките на форума ще бъде подписана декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство и единни стандарти срещу двойния стандарт. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на м. септември.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 18:50  15.09.17
  Няма да има резултат. В европарламента със са същите корумпирани дебили като нашите с тази разлика, че там сумите са огромни и никой не ги контролира. Едав ли документът пристигнал в Европарламента ще предизвика някакъв ефект.
 • Роман дизел
  Отговор
  2 21:40  15.09.17
  Има двоен стандарт при бананите в България .
 • ПИЧ
  Отговор
  3 02:33  16.09.17
  Извини се на БГ-народ за Костинбродската афера ! Тази допринесе за близо 2-год. застой на БГ и организираният грабеж на КТБ от серГЕЯ..Сарайте и компания ! ПОМНИМ как провокираше хората от протеста . а те й хвърляха жълте стотинки !!! Извини се...покай се и се скрий на село !!!
 • Cebeci
  Отговор
  4 12:59  29.09.17
  Здравейте, темата е болезнена и съжалявам, че попаднах късно на информацията за този форум. Аз лично живеейки малко в чужбина малко в България от години се възмущавам на двоиния стандарт в храните за източна Европа. Храната е важна, но става въпрос и за всичко останало като препарати за пране, почистване и др. Толкова много некачествени продукти има в България, но за съжаление това няма скоро да се оправи. Лично за себе си съм намерил решение и ползвам удобствата на интернет. Избрах си няколко проверени сайта, които осъществяват директен внос на продукти и окончателно се убедих, че си струва. Продуктите пристигат до куриерски офис или до врата, а пазаруването е направо удоволствие от дивана пред телевизора. Ако някой се интересува ще споделя къде и какво пазарувам и как съм селекционирал надеждните сайтове. Лек ден ви желая и от мен да го знаете по-добре по-малко, но качествено, защото добрата храна е здраве!

Напиши коментар:


Публикувай