708 2

Откриха мъртва риба в река Огоста

Мартин Христов

За мъртва риба в река Огоста сигнализираха рибари от Монтанско. Според тях причината е химическо замърсяване. Пробите на екоинспекцията обаче не са показали отклонения, предаде БТВ.

Проверка по случая извършват и служители на Агенцията по рибарство и аквакултури. „И констатирахме, че от устието на язовир Огоста, няколко километра нагоре по реката, в района на няколко населени места, наистина има умрели риби”, каза Валери Спасов от агенцията.

Регионалната инспекция по околна среда пък взема проби от три точки в района, но експресните резултати на наблюдаваните показатели не се отклоняват от нормите.

„Имахме съмнения, че може да е извършван електроулов по реката, но установихме, че самата умряла риба не е концентрирана в един район, тя е по цялото поречие. Оттук дойдоха съмненията, че причината за измирането на рибите е някакъв вид химическо замърсяване”, коментира още Валери Спасов.

Днес екоинспекцията ще извърши повторна проверка, а проби ще бъдат взети от повече места по реката. Ще се проверят и отделни източници, най-вече предприятията в района.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 22:44  18.09.17
  А от старост не можели да е омряла? И рибите мрът ако някой не знае а може и да е самоубйство групово, кой знае?
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 22:46  18.09.17
  И аз преди малко открих умряла гъска в хладилника. Ужс...

Напиши коментар:


Публикувай