607 0

Старозагорци пак се вдигнаха заради "Бедечка"

Референдумът дали да се строи ли в местността или да се превърне в парк се бе провалил поради ниска активност. 

Константин Карагьозов

Нетрадиционен протест за пълно запазване на "Бедечка" като парк и срещу застрояването на зелените площи се проведе в понеделник вечерта в Стара Загора, предаде bTV. Състезание за най-големи сапунени мехури, занятия по йога и игри на стражари и апаши бяха част от акцията.

Поводът са намеренията на Община Стара Загора южната част на парка да бъде изключена като зона за залесяване и в нея да може да се строи. В края на септември Общинският съвет ще разглежда устройствения план и ще реши окончателно съдбата на спорната територия.

Целта на протеста е в три основни насоки. От "Запазете Бедечка" очакват, че вновия общ устройствен план няма да се отредят в последния момент нови петна за строителство и няма да се издават нови разрешителни. Най-застрашени са околностите на Стария чинар в сърцето на парка. Там вече са построени няколко кооперации, но има апетити за нови.

Организаторите на протеста очакват, че няма да се отрежда за застрояване територията на парка в близост до т.нар. Зелен клин. Там има дървета, които трябва да останат. Теренът е на популярна верига хипермаркети.

Припомняме, че референдумът по темата да се строи ли в местността или да се превърне в парк се провали поради ниска активност.

В допитването участваха едва 16% от имащите право на глас. Но с 85% мнозинство, надделя позицията за запазване на застрашения от застрояване парк.

България


Още по темата

 • Решено: "Бедечка" остава парк

  Решено: "Бедечка" остава парк

  Общинският съвет в Стара Загора одобри промяна в Общия устройствен план на града, която променя статута на квартал "Бедечка“ в парк и ...
  28.09.2017
  411
  4

Напиши коментар:


Публикувай