Last news in Fakti

19 Септември, 2017 16:25 1 618 0

Експедиция в Черно море пренаписва историята на корабоплаването ни

  • черно море-
  • експедиция-
  • корабоплаване

Министърът на културата Боил Банов и зам.-министър Амелия Гешева се запознаха днес в Бургас със сензационните открития на изследователския кораб „Havila Subsea”, от борда на който се извършваха теренните проучвания от екипа на проекта Black Sea MAP тази година.

На събитието присъства и кметът на морския град Димитър Николов. Екипът от световноизвестни морски и подводни учени се завръща днес от тригодишна експедиция. Те запознаха министър Банов и зам.-министър Гешева с резултатите от проведените изследвания.

Министърът на културата Боил Банов коментира пред медии, че проектът е изключителен не само с това, че ни връща хиляди години назад, но и с откритата археология, с останките от кораби, с различните артефакти.

Според министър Банов резултатите от експедицията са много впечатляващи и наистина си заслужава работата да продължи и занапред. „Както сме обсъждали вече с директора на Центъра за подводна археология Калин Димитров – имаме визия за създаването на Музей на подводната археология, в който да се събират археолози от цял свят. Най-доброто място според нас за този музей е на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол.

Така мястото ще се превърне в уникален културен център, това е най-доброто, което може да се случи за острова, който е обявен за недвижима културна ценност, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически находки, като разкопките там продължават през годините”, категоричен бе министър Банов.

Водещият археолог на проекта, проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън, коментира: „Тази съвкупност от останки вероятно представлява един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо.”

От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.

Black Sea MAP е един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега. Той има за цел да проучи промените от древността в Черно море. Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Останките са били открити в хода на проучванията на Black Sea MAP посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники.

Най-ранната такава находка засега е от класическия период, около 4-ти-5-ти век пр.н.е. Били са открити също така и кораби от римския, византийския и османски периоди, обхващащи две и половина хилядолетия. Откритията представят един непрекъснат модел на търговия и обмен, война и общуване, датиращ от праисторията до наши дни и поради аноксичните условия на Черно море (липсата на кислород) под определена дълбочина, някои от останките са оцелели в невероятно добро състояние. На събитието бяха представени и колекция от амфори и други ценни артефакти.

Изследователският кораб „Хавила суб сий“ ще бъде в Бургаското пристанище срещу Морска гара и ще бъде отворен за посетители.

Фондацията за образование и експедиции (EEFE) също така създаде Black Sea Films и им възложи да проследят работата на Джон Адамс и неговия екип от учени. В продължение на три години продуцентите на документални филми Дейвид Белтън и Анди Байът, носители на наградата БАФТА, документираха необичайните открития на всяко пътуване по Черно море.

Екипът им е събрал необикновени подводни кадри от останките от корабокрушения, както и от върховете и спадовете на пътешествията по море, за да предостави на международната аудитория един уникален и интересен поглед върху историята на Черно море.

За Анди Байът, водещ продуцент на сериала на Дейвид Атънбъро за Би Би Си „Синя планета”, това е изключително удовлетворяващо преживяване: „Мисля, че всички бяхме поразени от забележителните открития, направени от Джон Адамс и неговия екип. Качеството на кадрите, разкриващи този скрит свят, е абсолютно уникално.”

Морски археологически проект Черно море е дългосрочен морски археологически проект, който се осъществява в българската акватория на Черно море между 2015 г. и 2017 г. Проектът е финансиран от дарение от Фондация за експедиции и образование, Великобритания.

Основните партньори в проекта са Центърът за морска археология (ЦМА), Университет на Саутхемптън, Великобритания и Центърът за подводна археология (ЦПА), България, подпомагани в работата си от специалисти от НАИМ, БАН, България, Университета на Кънектикът, САЩ, Морския археологически научно-изследователски институт, Sodertorn (MARIS), Университета на Sodertorn, Швеция и Гръцкия център за морски изследвания (HCMR). Основната цел на проекта е осъществяването на морски археологически проучвания в българските води на Черно море, за да бъде картографирано подводното културно наследство на България. По този начин проектът ще допринесе за създаването на база данни за човешката дейност в региона през праисторическите и исторически периоди и за влиянието на тази дейност върху околната среда. Повече за проекта вижте тук.

Центърът за подводна археология (ЦПА) е български държавен културен институт, самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на културата. Основните задачи на Института са свързани с опазването, проучването, и документирането на културното наследство под вода в български териториални води и българската изключителна икономическа зона в Черно море, както и във вътрешните водни басейни на Република България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове