1 429 6

МВР опита да забрани рок фест, щял да настърви циганите

Мартин Христов

МВР се опита да забрани рок фестивала в с. Секулово, а като причина изтъкна възможно най-абсурдната - музиката щяла да настърви местните роми и да причини масови безредици.

Ако това ви звучи като неновина, то забраната от районното управление в селото я има черно на бяло. Тя гласи:

По-голямата част от жителите на с. Секулово са от ромски произход. Това фактическо положение, както и предвидения нетрадиционен за културата на ромския етнос вид музикални изпълнения, създават предпоставки за извършване провокационни действия на етническа основа, които е възможно за прерастнат в масови нарушения на обществения ред.

Свързахме се с един от организаторите на "Енигма рок" - секретарят на местното читалище "Христо Ботев -1941". Въпреки указанието на МВР, фестивал в селото е имало и по думите на Божидар Христов - той е бил много успешен, а ромите са били едни от много, които са се забавлявали под звуците на рока.

"Събитието се проведе с огромен успех, без етническо напрежение, а всички бяха много щастливи, че в селото има такова събитие. За ромите това е откриване на една нова врата", сподели пред OFFNews Христов.

На "Енигма рок" в с. Секулово са свирили предимно български банди като SEVI, Mirror, Sanitarium, Pizza и други. От сцената на местния стадион е звучал блус, пънк, рок и траш, който за МВР е опасен за ромите.

Въпреки забраната на МВР, разрешение от голямата община Дулово има и това дава път на феста да се проведе. Проблемът, според Христов, идва от кмета на селото. Именно Хакъ Ибрям подал сигнал до местното РУ за фестивала.

Попитахме Божидар Христов как и защо са решили да правят рок фест в малкото силистренско село. "Първото и най-главно бе любовта към музиката на мен и председателя на читалището. А и не виждам пречка тук да се прави такова събитие. В Каварна ромското население също е преобладаващо, а знаете за успеха на рок фестивала там."

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ддд
  Отговор
  1 18:07  19.09.17
  скоро и нас ще ни забранят да не им пречим де
 • Гостенин
  Отговор
  2 18:47  19.09.17
  Ха,ха
 • Bog Sam
  Отговор
  3 18:54  19.09.17
  Тогава да се изнесем от България тя и без това е циганска ДЪРЖАВА
 • ХАСАН
  Отговор
  4 19:26  19.09.17
  Това виц ли е????
 • Пазарен Либерализатор™
  Отговор
  5 21:03  19.09.17
  Това дава отговор на много въпроси...
 • АДОЛФ
  Отговор
  6 12:41  20.09.17
  е това вече е супер

Напиши коментар:


Публикувай