522 1

Посланикът на Украйна: Няма забрана българите да изучават майчиния си език

Мартин Христов

Няма забрана българите в Украйна да изучават майчиния си език. Това увери посланикът на страната у нас Микола Балтаджи, който се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Поводът - предстоящо посещение на българска парламентарна делегация в Украйна, на която депутатите ни очакват въпросите и коментарите на българската общност по темата.

Дипломатът поясни, че в страната му се провежда мащабна образователна и прозападно ориентирана реформа, в която засиленото изучаване на украински език е основен акцент. Причината - оказало се, че огромна част от подрастващите в малцинствените групи не владеят достатъчно добре официалния държавен език.

"С това се получава, че ги изолираме от обществото, с което нарушаваме Конституцията. В българското училище в Украйна и сега се преподава на украински, а не само на български. Нищо не се закрива и нищо няма да се закрива. Децата от малцинствата ще имат възможност да развиват своята езикова идентичност", обясни Микола Балтаджи, посланик на Украйна в България.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • падналия ангел
    Отговор
    1 19:23  19.09.17
    Досегашното законодателство на Украйна позволява на малцинствата да се обучават и да общуват на родния си език, ако те представляват поне 10% от населението на съответния регион. Затова и езиците на малцинствата имаха статута на регионални езици. Новият закон премахва това положение. От 2020 година украинският език става единственият език на обучението за учениците от 5 клас нагоре. Майчиният език е разрешен само в началното училище – или първите четири класа. Отделно украинският език става доминиращ във всички сфери на обществения живот – институциите, магазините, болници, ще се ограничат и медиите на малцинствени езици. Предвиждат се и глоби за нарушения на закона

Напиши коментар:


Публикувай