Last news in Fakti

20 Септември, 2017 13:20 1 198 3

Румен Петков: ГЕРБ и преди се опита да унищожи "Дунарит"

  • румен петков-
  • дунарит-
  • дунарит-
  • емко

Държавата носи пряката отговорност за скандалите, разтърсващи военнопромишления ни комплекс. Това становище защити в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков.

По думите му атаките срещу предприятията в сектора са започнали още преди години и засягат не само частните производства, а и държавните ВМЗ „Сопот“ и „Кинтекс“, който може да пострада сериозно заради това, че е принуден да спира износа на вече одобрена, заявена и произведена продукция.

„ГЕРБ и при предходното си управление се опита да унищожи „Дунарит“, чрез едно абсолютно нелегитимно отнемане на лиценза. Тогава обаче им го върна за два дни. По същото онова време ГЕРБ се опита да извади и ВМЗ „Сопот“ от забранителния за приватизация списък и ако не беше реакцията на АБВ и специално на зам.-председателя на Народното събрание Кирил Цочев, може би ВМЗ вече отдавна щеше да е в нечии ръце.

„В настоящия случай с „ЕМКО“ и „Дунарит“ будят притеснение няколко неща. Първо, противопоставянето на частния и държавния бизнес. Второ, декларацията, че „ще елиминираме посредниците“.

Всъщност „Кинтекс“ е големият посредник, който е и за съжаление единственото силно и държавно външно-търговско дружество. „Кинтекс“ е фирмата, която печели от износа. Какво искат да направят сега, ще ликвидираме дружеството и всеки ще изнася, кой както му дойде? Ще дам и пример. „Кинтекс“ не изнесе продукцията, която е на пристанището в Бургас с аргумента, че е произведена от „ЕМКО“.

В същото време частната фирма „Армако“ изнесе продукцията същия ден. Единият кораб си тръгна празен, а другият пълен. Т.е. не е проблемът в митницата, проблемът е в държавата! И тук трябва да кажа, че някак бяга от вниманието на обществото, че на пристанището в Бургас има сто контейнера. И тук не говоря за недобронамерен човек, а за безотговорен, който ще мине, ще хвърли един незагасен фас и рафинерията и град Бургас са заличени веднага. В този ред на мисли ми е интересно служба „КОС“ (Контрол на общоопасните средства, бел.ред.) какво точно прави, като по всички приемо-предавателни протоколи тази продукция е собственост на „Кинтекс“, посочи Петков.

Встрани от темата членът на ИБ на АБВ бе призован за коментар и по поредните скандали около избора на нов самолет за българската авиация. Той бе категоричен, че е доста непочтено да се хвърля всичко, което прилича на вина върху президента. В тази връзка той коментира твърденията пред БНТ на Емил Христов - председател на временната парламентарна комисия, която проучва избора на нов тип боен самолет.

Петков сподели, че в тезите на експерта са го смутили доста неща. Едно от тях е твърдението, че избора не е политически, а по-скоро геополитически. „Ако този избор не е просто политически, а геополитически, значи по никой начин не става дума за експертен избор на самолети, които са нужни за българската авиация. Става дума за геополитика и ние чрез избор на самолет да изберем къде ще бъдем. Ние сме избрали: член сме на НАТО, член сме на Европейския съюз. Ако самолетите са тези, които ще определят отсега нататък къде ще бъдем, жална ни майка..."

Според Петков тезите за възможно връщане на конкурса за избор на самолет на по-ранен етап с оглед да се проверят отново някои оферти, също буди притеснения. По този повод той с ирония отбеляза: „Решението явно е да го върнем от писмото, да си вземем американските самолети мой набор и да приключи въпроса... Най-малкото възрастовата група буди смущение. Да си вземем самолети втора, трета ръка... Ако са нови, да кажем, че са нови, защо си приказваме за F16?“

В заключение Румен Петков заяви становище и по Доклада на правителството за състоянието на националната сигурност, в който се посочва, че Русия представлява риск за сигурността на страната ни. По думите му такава теза е абсурдна.

„Тя е обидна за България, защото да обявиш стратегически за България партньор за враг - това е нелепо. Този запис в доклада стои като кръпка, като допълнително добавен, поне по мое мнение. Той е абсурден от гледна точка на българския национален интерес. Още повече, че стратегическата визия на НАТО в отношенията с Русия не се е променила от миналата година насам или от по-миналата. Какво наложи точно тази година да се сложи този запис в доклада?“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BMZ

    7 6 Отговор
    Вие унищожихте цялата държава,комунистически боклуци нагли.Вместо да са по затворите тоя тръгнал да изказва мнения.
  • 2 давай бойко

    5 6 Отговор
    Мачкай Бойко червената сган!

    Коментиран от #3

  • 3 Додо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "давай бойко":

    Какъвто и да е Петков, то с думите си казва истината - твоя Боко служеше на задкулисни разбойници ала кръга Ста.ийски и други.... Великият ти Боко е един от онези, които Правосъдието трябваше да разследва публично и да опандизи доживотно без помилуване, а са много такива хора и ги има в повечето партии и не само, но тук Правосъдието е в повечето слуучаи подчинено на интересите на такива като твоя Боко. Ако го имаше реално приложимо досега такива колоритни наши унищожители като твоя Боко, Костов и хиляди други щяха да са не в затвора, ами на оня свят, ако говорим за възмездие и справедливост, но тук ги няма твърде често. Което не означава, че харесвам Петков - той е от същото котило наши унищожители. Но пък казва истината човека - наистина гърбавите не веднъж спрятат такива атаки срещу ВМЗ и доста други фирми. Истината си е истина, независимо кой я казва....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове