749 1

Депутатите избраха нов Висш съдебен съвет

Новите топ магистрати ще трябва да гарантират независимост на съдебната система

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Народното събрание избра общо 11 членове на ВСС от квотата на парламента от съдийската и прокурорска колегия. За съдийска колегия бяха избрани 6-ма членове, а за прокурорска колегия – 5-ма.

По стара традиция отговорници в парламентарните групи даваха сигнали на депутатите как да гласуват.

В кулоарите на парламента се говореше, че ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти са се разбрали да си разпределят квотата така - 4-3-2-2.

По тази причина лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки се опита да оспори днешното гласуване.

Кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота се избират без необходимата прозрачност и дебат. Това заяви Веселин Марешки от трибуната на Народното събрание. Според него няма съмнение, че ще се изберат послушни магистрати, свързани със задкулисни кръгове, и най-вероятно ще се потвърдят слуховете, тиражирани в медиите, че изборът е предварително договорен, а квотите – разпределени между ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП.

Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки каза, че две от кандидатурите изобщо не бива да се допускат до разглеждане в залата, тъй като издигането им противоречи с Правилника за работа на Народното събрание. Според Марешки, това е Пламена Апостолова/ предложена от ДПС/, която не е дала обяснение за произхода на имуществото си, възлизащо на милиони левове, както и че има роднинска връзка с председателя на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

Втората спорна кандидатурата, според ВОЛЯ, е на Йордан Стоев /издигнат от Обединени патриоти/. При депозирането на кандидатурата му е допуснато процедурно нарушение на Правилника на НС.

Кандидатите на ВОЛЯ са Ангелинка Николова - адвокат от Търговищката адвокатска колегия, с 25 години трудов стаж в съдебната система, и Владислав Томов - прокурор от Районна прокуратура Варна.

В съдийската колегия влязоха шестима, които при гласуването получиха минимум 160 гласа "за". Това са Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Даниела Маринова-Марчева, Боян Магдалинчев, Боян Новански и Стефан Гроздев.

В прокурорската колегия бяха избрани петима членове - Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова-Кючукова, Пламена Апостолова и Йордан Стоев.

Кандидатите за ВСС от квотата на парламента бяха общо 18. Съгласно Конституцията, 11 от членовете на ВСС се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети от народните представители. Номинираните трябва да са юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко 15 години юридически стаж.

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври. Съдиите, прокурорите и следователите вече избраха своите представители. За първи път тази година те гласуваха пряко за кандидатите си. При прокурорите и следователите изборът мина при строга йерархия, ред и дисциплина - нито един магистрат не критикува избора.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Стига права и свободи,има и задължения!!
    Отговор
    1 14:02  20.09.17
    Тази Пламена,да даде обяснение от къде и са милиончетата.С тази задача да се заемат новите законодатели.Да проверим тъкмо как ще се прилага закона,за да не губим повече време и да се изнасяме навън....

Напиши коментар:


Публикувай