1 554 5

Слагат асфалт на ”Дондуков” заради шума

Мартин Христов

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на културата и поиска ремонтиращата се част от бул. "Дондуков" да бъде асфалтирана.

Искането на столичния кмет е специализираният експертен съвет на Министерство на културата да съгласува изпълнение на активните ленти за движение в участъка на бул. "Ал Дондуков" от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски" с асфалт, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Йорданка Фандъкова моли съветът да разгледа отделно участъка от бул. "Княз Ал. Дондуков" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски", като се съобрази с внесения от Столична община проект за полагане на асфалтова настилка на активните ленти за движение.

Със свое становище Националният институт за недвижимо културно наследство е задължил Столична община, при реконструкцията на бул."Княз Ал. Дондуков", да възстанови и положи нова гранитна паважна настилка. След това решение обектът е разделен на две части.

Първата част, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. "Цар Освободител", вече е реконструирана с гранитен паваж.

От 15 септември започна изпълнението на втория етап - от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски". Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. "Дондуков" продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка.

"В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването", аргументира се Фандъкова.

С изпълнението на гранитна настилка по бул. "Княз. Ал. Дондуков" от ул. "Сердика" до ул. "Г. С. Раковски" запазихме характерния паваж в историческия център на София, в този участък съхранението на настилката кореспондира с тази по бул. "Цар Освободител" и се вписва по естествен начин с археологическия комплекс на Древна Сердика на Ларгото, се посочва още в писмото на столичния кмет.

В него се отбелязва, че отсечката от булеварда между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "В. Левски" е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София.

До момента Столична община се съобрази напълно с всички бележки и становища на НИНКН.

"За втората част от реконструкцията на бул. "Дондуков", която е по-отдалечена от историческия център, молим експертният съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката", пише още Йорданка Фандъкова.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Роман дизел
  Отговор
  1 21:35  20.09.17
  Те паветата могат да летят по заслужили артисти от Дондуков и по-добре да не са там като дойде видовден.
 • Фриман
  Отговор
  2 21:44  20.09.17
  Браво! Наистина дойде време,че покритието се влошава и освен шума има и друга причина - трошат се колите и нервите с тия павети! Трябва да останат само жилти павети и тези до Невски, във всичко останоло няма смисъл!
 • Ghost1
  Отговор
  3 23:29  20.09.17
  А защо чак сега. Къде бяха тези та чак сеха защоото видиш ли. Поредната безумна история
 • Къртев
  Отговор
  4 02:54  21.09.17
  За шум не знам, но наистина с асфалт ще е по добре. И без това тези фирми, които редят паветата са толкова некомпетентни в тази сфера.
 • Трезвомислещ
  Отговор
  5 08:41  21.09.17
  На Българина да му имаш втория акъл, щото с първия нищо не става! Все пак има напредък, по добре късно, от колкото никога.

Напиши коментар:


Публикувай