20 Септември, 2017 14:06 4 906 25

SAAB: Заблуждават за Грипен

  • грипен-
  • сааб-
  • saab-
  • изтребители

Регионалното сътрудничество е било важно за НАТО

В последните седмици бяхме свидетели на много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично.

Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските ВВС беше стартирана от българското Министерство на отбраната през декември 2016 г. с изпращането на искане за оферта (Request for proposal) до три правителства. Процесът в момента е в своята решителна и крайно важна фаза, заявяват в официална позиция от шведския концерн SAAB.

SAAB и Швеция следят етапите на процедурата и съпътстващия ги публичен дебат в България с голям интерес, внимание, уважение и търпение. Сега очакваме заключенията и препоръките на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС, създадена през юли 2017 г.

В последните седмици бяхме свидетели на много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично. Като имаме предвид това и с уважение към България, бихме искали да изясним следното:

1. SAAB и Швеция никога не са търсили каквото и да е нечестно предимство по време на процедурата, провеждана от българското Министерство на отбраната и от правителството. Обвиненията, че се възползваме от схемата за плащане, поставена като изискване от Министерството на отбраната, не са основателни. Като всеки друг участник в процедурата, бихме предпочели авансово плащане. Все пак, разбираемо е, че министерствата на финансите и отбраната изискват вариант, който съвпада с ограниченията на българския бюджет. Схемата за плащане беше одобрена от парламента през 2016 г. и ние сме се съобразили с това условие в отговора ни на искането за оферта.

2. В допълнение, и министър-председателят Бойко Борисов, и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са отбелязвали публично и официално няколко пъти през последните месеци, че правителството би искало да обсъди дори по-дълъг период за плащане, като например 10 години. Това показва, че съществуват бюджетни ограничения и подобен критерий не дава предимство единствено на „Грипен“. Това изискване е в съответствие с националната стратегия на България и с макроикономическите и бюджетни интереси на страната ви, които ние уважаваме.

3. Друг важен критерий в международната процедура, организирана от правителството, е времето за доставка на новите самолети. Този критерий е продиктуван от спешните нужди на българските ВВС. Горди сме, че можем да доставим нови самолети в поставените от България срокове. Времето за доставка очевидно е едно от нашите конкурентни предимства, заедно със способността ни да предложим гъвкави схеми за плащане, а също така и ниските разходи на „Грипен“ през целия жизнен цикъл. Вярваме, че това са причините за класирането на офертата за „Грипен“ на първо място през април 2017 г. от комисия от независими експерти, назначена от правителството.

4. В допълнение, за България има потенциални ползи от присъединяването ѝ към растящото семейство на „Грипен“ в Централна и Източна Европа. Това уникално регионално групиране насърчава сътрудничеството по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, частите и логистиката, а също и при обединяването и споделянето на ноу-хау. Регионалното сътрудничество е важна инициатива на НАТО.

5. Докато очакваме резултатите от дейността на временната парламентарна комисия, която разследва заключенията на независимата комисия от експерти, назначена от Министерството на отбраната, забелязваме публикации в медиите, според които най-вероятната препоръка ще бъде стартирането на нова тръжна процедура. С уважение към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме искали да изтъкнем, че започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС. SAAB присъства на българския пазар от 2003 г.

Уверени сме, че шведското предложение за новопроизведени изтребители „Грипен“ C/D напълно отговаря на интересите на България и очакваме да повишим стратегическото партньорство между България и Швеция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Big Gerberastki Shit

    45 5 Отговор
    Просто нямам думи за герберастката некадърност! Тиквите изобретили параметрите на търга, а сега реват, че друг им срал в гащите... Поредната международна шитня, досущ като скандала със стрина Сталинка!
  • 2 гост

    33 0 Отговор
    Швеция не е Германия, да лъже и маже. Щом са декларирали,че машините им поддържат всички стандарти за съвместимост с НАТО, че и повече, значи е така. Ама колите СААБ били боклуци и фалирали, ами СААБ АВ се отказаха от този си бизнес много отдавна, и Роллс-Ройс не правят вече автомобили, но това не прави авиационната им техника лоша.
  • 3 герберизъм

    39 1 Отговор
    Тези от сааб май единственото, което не са разбрали е че е трябвало и към Банкя да приведат определено количество суджукойни от новата криптовалута на герб ?
    Интересно обаче, кой се е сетил да преведе...скоро, ще разберем скоро, ще разберем хм !?
  • 4 ЦРУ

    5 38 Отговор
    Господа Шведи,с лъжи няма да си пробутате самолетчетата,които стават само за Централно-Европейски туризъм на Висши Генерали,но не и за истинска битка!Грипен никога не е участвал в реална бойна обстановка,а само на разузнавателни мисии!А на България са нужни самолети,които са бойни не само на хартия!:)

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Ввв

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    Нека позная,това са Ф16 нали?

    Коментиран от #8

  • 6 ЦРУ

    5 36 Отговор
    Факти по лъжите на Грипен!
    1.Вие от СААБ бяхте във България и се срещахте с премиера Орешарски преди да приключи търга!
    2.Вие се опитахте да поставите Борисов и Каракачанов пред свършен факт-избрана оферта от Главния експерт-Червения генерал Радев преди да стане президент!
    3.Избираме от 16години нови бойни самолети,та не бързаме да вземем вашия,защото не е боен и не се е доказал в бойни условия.Бързата работа,срам за майстора!
    4.Семейството на Грипен е от трима члена:Швеция,Чехия и Унгария!Доста миниатурно семейство за разлика от страните членки на НАТО!Швеция отказва да бъде част от това семейство,та е потенциална жертва на Путин ако той реши!
    5.Натоварването на военния бюджет на България не е ваша работа,та сте доста нахални и лицемерно загрижени!
    Сбогом СААБ,сбогом Грипен!
    Ще купим истински бойни самолети,а не натрапени по користни подбуди!

    Коментиран от #10, #24

  • 7 Тиквоберач

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "ЦРУ":

    И с кого ще се биеш? С другите тикви от правителствения бостан ли?
  • 8 Тряс

    38 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ввв":

    Ф16 трета ръка, залежали от 10 години на некво си португалско пасище... Белким ги боядисат наново та да се снима Тиквата с тях, щото е ясно, че за друго не стават! Ееех, магистрали, фараони и балъци за милиони...
  • 9 АБЕ АЛО

    7 14 Отговор
    Авансово плащане е самоубийство ! За какво ни е тоя ГРИПен....на етапа в който се намираме, никакви кошници не ни трябват, още повече да платим и КЕШ ???? Е тва не е реално !
  • 10 Тикволандия

    37 1 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ":

    Абе ти нормален ли си? Какъв Орешарски, какъв Радев те гонят? Тъпаците от ГЕРБ определиха изискванията на търга и казаха на американците да нямат грижа, те щели да нагласят работата. После обаче Тиквата обиден тръгна на избори, а комисията избра Грипен, защото офертата на американците не отговаря на изискванията - искат да ни пробутат 25-годишни огризки и да им платим веднага всичко... Герберастията явно е много тежко заболяване!
  • 11 ЦРУ

    3 27 Отговор
    На първо време трябва да се победят русофилченчетата:)
  • 12 ЦРУ

    3 28 Отговор
    Орешарски и Червения Радев не ме гонят,те трябва да се изгонят сами от алчност и тъпотия:)
  • 13 BiG Gerberski Shit

    29 1 Отговор
    Крадлива и нагла герберастка сган - пак се чудят кой им е напълнил гащите...
  • 14 Бойко Борисов

    2 21 Отговор
    Да ви приличам на Заблуден?От Шведски тройки поне разбирам,та трудно ще ме извръткат военните в червено!:)
  • 15 Бойко Борисов

    2 18 Отговор
    Нещо не им се получи сделката,която Вие да плащате?:)
  • 16 Бойко Борисов

    4 28 Отговор
    Когато БСП спечели изборите и дойде на власт,ако иска и СУ-35 да си пазарува!До тогава-млък!:)Много ревете,не ви отива на партията,че от 100години ни разплаквате и бая наро бастисахте!

    Коментиран от #17

  • 17 ТАКЪВ Е РЕДА

    27 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бойко Борисов":

    ГЛАВЕН ГЛАВНОСОМАНДВАЩ НА АРМИЯТА Е ПРЕЗИДЕНТА ЗА АРМИЯТА ТОЙ РЕШАВА ЗА АСФАЛТА ТИ РЕШАВАШ.
  • 18 Хахаха

    23 0 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИМСТВО НА Ф16 е, че като ги свалят, няма да ни е яд толкова
    СТАРИ СА
    Хахаха
    Хахаха
  • 19 Евреин

    20 0 Отговор
    Само чисто нови самолети са ни необходими, всички други варианти са загуба на пари!

    Коментиран от #20

  • 20 Све

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "Евреин":

    А защо не си ремонтираме МИГ 29 ???
    А със спестените пари да се увеличат пенсии, заплати на учители, полицаи…..

    Коментиран от #21

  • 21 Бат Ваню

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Све":

    +1 ... с 4 млрд. ..... дет се вика Русе - Кулата с тунел 15 км. през Шипка....;-) ..... и... тол такси на тунела.... ха хах а..... МИГ-овете летят.... тия дето не летят ...ремонт... и така....

    Коментиран от #22

  • 22 Доктор Ох Боли

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бат Ваню":

    и ше литнат....... ха ха ха... .и аз така по магистралата..... и Бойко и той..... като го задминат и са уплаква..... вика ... тиа ни спазват.... ха хаха .....
  • 23 Дядо поп

    10 1 Отговор
    Горките Грипен тръшна ги герберастки грип,за него ле-
    крство има едно,под маса се дава то.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бат Ваню

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "очото":

    ...аве така като та усещам ти незнаеш кво искаш ми са струва.... Ква тиква първо?.... Тоя дето оправя България ле? а?... ха хаха... Радев искал самолети.... ами пенсионерите искат пенсиии..... Като идеш у Полша и нагоре.... и започваш да дишаш... на магистралата ли? .... Нема да плюеш България! .... Ясно ли ти е?... ..... отишла у Полша и ....ае България лоша.... Ти нема как да си лоби на Грипен.... ама изобщо.. ха хаха....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове