616 1

Искове за 100 млн. лв. за атентата в Сарафово

Исковете са над 50, финансовите претенции в тях варират между сто хиляди лева и 22 милиона

Венцислав Михайлов

Пострадалите и наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" поискаха от двамата задочно подсъдими ливански граждани обезщетения за близо 100 милиона лева, предаде БНР. Специализираният наказателен съд отхвърли искането им като граждански ответник по делото да бъде конституирането на военното крило на "Хизбула".

Година след първото заседание по делото на атентата от 18 юли 2012 г., съдът все пак успя да се свърже с всички пострадали и наследниците на загиналите, но заседание по същество днес няма да има, както заради внезапно заболял защитник на наследниците на единствения български гражданин, загинал в атентата, така и заради днешни решения, които подлежат на обжалване.

Просроченото време обаче беше използвано именно, за да се произнесе съдът по гражданските искове, искане за конституиране като частни обвинители на пострадали и на наследници. Исковете са над 50, финансовите претенции в тях варират между сто хиляди лева и 22 милиона. Имаше включително и финансови претенции за загуби в бъдеще време, тоест, наследници бяха изчислили колко биха заработили техните роднини, ако не бяха загинали при атентата. Точно те не бяха приети за разглеждане.

Следващото заседание е насрочено за 15 и 16 ноември. Очаква се да започне с разпит на българските свидетели. Що се отнася до това, може ли военното крило на "Хизбула" да отговаря по това дело, и съдът, и прокуратурата бяха категорични, че по делото няма данни Мелиад Фарсах и Хасан ел Хадж Хасан да са действали в Сарафово по поръчение на "Хизбула".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Г.З
    Отговор
    1 03:31  21.09.17
    Тия хора от обезщетения ли живеят кога работят.Обикалят си света и пет шекела не дават.

Напиши коментар:


Публикувай