677 7

CETA в сила от четвъртък

Споразумението отваря канадския пазар за българските фирми

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада – СЕТА, влиза в сила от четвъртък, отваряйки канадския пазар за българските фирми и давайки достъп на наши експерти да работят там, предадоха от "Нова телевизия".

Канада е 11-и по големина търговски партньор на България извън ЕС, а стойността на българския износ към Северно-американската страна е 82 милиона евро.

Търговското споразумение ще освободи от мито 99% от стокообмена. Към момента България изнася към Канада медицинска техника, медикаменти и храни. Падането на митата ще спести над половин милиард евро на европейските компании.

Приемането на споразумението предизвика дебат в родните политически среди, като един от основните аргументи на противниците му беше, че то дава достъп до нашите пазари на генетично модифицирани храни. Канадската продукция, която ще се внася в Общността и България, ще отговаря на европейските ограничения и забрани за такива продукти.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СХЮ
  Отговор
  1 15:27  20.09.17
  Последната гадна новина от Евро съюза

  Коментиран от #2

 • чоко
  Отговор
  2 15:30  20.09.17

  До коментар #1 от "СХЮ":

  Друго си е новинат,че петилетката е изпълнена за три години, а? Гадна е новината за некадърниците. За тези, които имат умения и могат да се реализират е повече от добра.
 • Боко
  Отговор
  3 15:42  20.09.17
  Не е до некадърници, а до гмо-то дето ще ни го пробутат.

  Коментиран от #4

 • сета
  Отговор
  4 15:53  20.09.17

  До коментар #3 от "Боко":

  А, те щото алхимиците на партията толкова години не ти го набутваха, не ГМО, а що гов*о сме изяли си нямаш на идея. Всичките фирми, които бълват хранителни "отпадъци" за целокупното стадо са на другарите, познай дали някой ги контролира!? Добре, че е ЕС иначе още щеше да си плюскаме яйцата с фипронил!
 • Сьомгоядец
  Отговор
  5 16:01  20.09.17
  А бе темерути,вместо да се радвате че цената на сьомгата ще падне и Норвегия няма да е монополист,вие ревете!Сьомга на 15лева виждат очите ми,а не на 30 и се облизвам мазно:)
 • Пешо
  Отговор
  6 16:05  20.09.17
  Те щото в Канада живеят диваци и туземци и не знаят какво ядат! Абе смешни сте с тея ГМО-та! Външен човек би си помислил, че в БГ живеят само здравословно и ядат дарове от Господа...
 • Све
  Отговор
  7 18:32  20.09.17
  Българските зеленчуци бяха и са най-добрите в Европа, въпреки унищожаването на земеделието посл 25г

Напиши коментар:


Публикувай