523 9

Калоян Паргов: С българските евреи имаме обща кауза

Организацията на евреите в България "Шалом" са съмишленици в борбата срещу опитите да бъде дадена невярна и изкривена оценка на историята

Маргарита Илиева

"С българските евреи имаме обща кауза - да се преборим за историческа правдивост. За справедлива оценка на периода от българската история, за който в последните 28 години умишлено се налага тезата, че в България не е имало фашизъм. И съответно не можем да говорим за антифашистка борба".

Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на работна среща между ръководствата на ОЕБ "Шалом" и на столичните социалисти, съобщи пресцентърът на БСП.

В разговора взеха участие заместник-председателите на ГС на БСП - София професор Ваня Добрева и Христо Проданов, който е и заместник-председател на Групата за приятелство България – Израел в Народното събрание, заместник-председателят на СОС Милка Христова и председателят на Младежкото обединение наБСП - София Ленко Петканин. От страна на ОЕБ "Шалом" присъстваха председателят д-р Александър Оскар, изпълнителният директор Юлия Дандолова, председателят на Фондацията на оцелелите от Холокоста "Цедака" Максим Бенвенисти, главният секретар Йосиф Меламед, председателите на Етичната комисия и Контролния съвет към Консисторията проф. Владимир Пилософ и доц. д-р Емил Аструков, членове на Управителния съвет на РОЕ "Шалом" - София и други.

"Подобна среща е много важна точно в този момент. БСП - София винаги показва ярка нетърпимост към всяка проява на неофашизъм, фашизъм, антисемитизъм и шовинизъм", заяви Калоян Паргов.

В последната година имаше не малко подобни прояви, които са крайно неприемливи за XXI век. За съжаление, заплахата идва не само от маргинални организации и партии. Проблемът е, че подобни прояви станаха част от "оръжейния" арсенал и на управляващи партии, допълни Паргов.

Калоян Паргов добави, че столичните социалисти и Организацията на евреите в България "Шалом" са съмишленици в борбата срещу опитите да бъде дадена невярна и изкривена оценка на историята, с което да бъдат заблудени новите поколения.

Лидерът на столичните социалисти отбеляза също, че БСП - София се противопоставя открито на всички прояви на антисемитизъм и реч на омразата, а групата на БСП в Столичния общински съвет беше първата, която поиска категорично забрана за провеждането на Луковмарш.

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП - София декларираха, че ще се включат във всички събития, посветени на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Тракия и Македония, включително и готовността да инициират кръгла маса по темата в рамките на Председателството на Съвета на Европа догодина.

Бяха обсъдени и конкретни инициативи по отбелязването на предстоящата годишнина, включително популяризиране на кампанията "Незабравените - 75 лица на спасението", работа с училищните настоятелства по провеждането на открити уроци и др.

В заключение д-р Александър Оскар сподели, че всеки един евреин да има ангажимент към българското общество, но заедно можем да постигнем много повече.

"Шалом" е безпартийна, но не и неполитическа организация и ние вярваме, че ако надмогнем различията си и се обединим около ценностите, които споделяме, ще бъдем много по-полезни за развитието на България и гражданското общество."

По повод настъпването на еврейската Нова година ръководството на БСП - София поздрави българската еврейска общност със "Шана това" и пожела една мирна и благополучна година.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Марадона
  Отговор
  1 21:03  20.09.17
  Приликата между българските евреи и Калоян Паргов е само в цвета на ла.ната им, инак преди 9-ти евреите са били предприемчиви и работливи люде докато Парговци са били утайката на обществото - пияндета, затворници ...... гамени............... празноглави които руснаците са използвали за да ликвидират тогавашният елит (събратята им) и така днес имаме страна от говеда
 • Рави
  Отговор
  2 21:13  20.09.17
  Защо каните потомците на Сталин?И той изби доста евреи!Всеки комунист е равен на нацист!Тъпаците от БСП не знаят,че фашистите не са избивали масово евреи,защото фашист е бил Мусолини!Нацистите са тези,които правят Холокоста!Паргов е Пернишки измекяр и не знае нищо по въпроса,но е бил там да проси пари за себе си!:)Паси е бил под масата!:)

  Коментиран от #9

 • ГЕРБ
  Отговор
  3 21:20  20.09.17
  Управляващите партии ще организират всичко необходимо за еврейската кампания,а БСП може да инициира само терор и грабеж!Добре,че Няма да са на Власт докато прецедателстваме ЕС,че са способни да оберат цяла Европа до разпад!:)
 • Историк
  Отговор
  4 21:26  20.09.17
  Във България не е имало Фашизъм,а Нацизъм и части на СС,но тъпунгерите от БСП не правят разлика!Комунистите са редом до фашисти и нацисти,та е срам да седят на една маса с жертвите си!

 • 3395
  Отговор
  5 01:19  21.09.17
  Паргов, Зарков, оня заекващия, абе нема ли един нормален там, бе?
 • Г.З
  Отговор
  6 03:04  21.09.17
  Национал социалиста Хитлер е мразел евреи и комунисти.За фашиста Мусолини не се е чуло.В България по онова време май не е имало толкова нито нацисти нито фашисти пък и около 50хил.спасени еврей само комунистите на 9 ти са около 10хил.а след години активните борци доближаваха милион заедно с ятаците.Те и еврейте загинали в газовите камери се множат милярди са загинали и на базата на луната.
 • ААА
  Отговор
  7 06:26  21.09.17
  Нямам еврейски корени-нито комунистически. Все пак нека големите ни демократи да се поставят за 2 минути на мястото на тези евреи преди 1944г.С тези евреи се е случвало точно това ,което са правили комунистите с една част от народа след 1944г. На евреите им е била отнемана собствеността , бизнеса , препитанието. Били са вкарани насила в трудови лагери.Провеждана е била пропаганда срещу тях, по примера на фашистка Германия. Плана за тяхната депортация към лагерите на смъртта, е бил готов , и е щял да се случи. Общественият натиск на видни български личности ,разбрали какво всъщност се случва , принуждават Цар Борис да измоли от Хитлер , да му остави тези евреи , да ги използва като работна ръка.И българските евреите са в лагери ,чукат камъни,строят пътища , но са живи, в голямата си част, и не стават на сапун както своите събратя по Европа.
 • гост
  Отговор
  8 06:56  21.09.17
  Шумкарите да не се правят на герой.И знайте , че с малки изключения в България са останали само еврей комунисти.
 • dexter
  Отговор
  9 18:01  23.09.17

  До коментар #2 от "Рави":

  Рави, нещо май си се объркал. Точно хората покрай Сталин са били евреи и те избиват милиони руснаци. За "холокоста" даже недей започва. Това за 6-те милиона е пропаганда на същите тия ционисти, дето създадоха и САЩ и СССР. Не товече от 500 000 са, и то не всички са евреи. А въпросните ционисти получиха подкрепата на английския минстър Балфур още през 1918-та да им дадат земя някъде, за да си направят държава. Е през '47-ма САЩ и Англия заграбиха земите на Палестина и създадоха държавата Израел 2. Израел 1 е САЩ. Създадоха я за същите тия ционисти, дето бутаха пари и на Ленин и на Хитлер.

Напиши коментар:


Публикувай