912 0

СЗО: Антиобитиците свършват

Твърде малко нови антибиотици са в процес на разработване, за да се противодейства на заплахата от мултирезистентни инфекции

Маргарита Илиева

Твърде малко нови антибиотици са в процес на разработване, за да се противодейства на заплахата от мултирезистентни инфекции.

Това се предупреждава в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), предава "Новини.бг".

Още по-тревожно е, че вероятно скоростта на увеличаване на резистентността към антибиотиците ще изпревари забавения процес на разработване на лекарства.

Към май тази година са били разработвани общо 51 антибиотика и 11 биологични продукта - медицински продукти, които често се произвеждат от естествени източници.

Тази година СЗО публикува списък с дузина "приоритетни патогена": 12 отделни семейства от резистентни на антибиотици бактерии, които представляват най-голямата заплаха за човешкото здраве.

Сред приоритетните патогени е устойчивата на лекарствени препарати туберкулоза, която убива около 250 хил. души по света годишно, както и разнообразни резистентни щамове, които са отговорни за инфекции в болници и домове за възрастни и сред пациенти, чиито грижи изискват вентилатори и катетри.

Оказва се, че само 33 от антибиотиците, които се разработват, са насочени към приоритетни патогени.

От 33-те потенциални лекарства за лечение на приоритетни вирусни инфекции, само осем са иновативни лечения.

Другите 25 са просто модификации на съществуващите семейства антибиотици.

В най-добрия случай 25-те ще бъдат краткосрочни решения, тъй като се очаква бактериите да се адаптират бързо и да са резистентни на тези нови (макар и донякъде познати) лекарства, посочват от СЗО.

България


Напиши коментар:


Публикувай