1 062 3

Откриха уникални археологически находки в Провадия

Не е изключено в центъра на града да има злато, по-внушително дори от Варненския некропол

Светослава Ингилизова

Уникални находки откриха в Провадия-Солницата, най-древния град в Европа, обитаван преди близо 6500 години, съобщи бТВ.

Заради добиваната в несметни количества сол, която в дълбоката древност е била със стойността на злато, тук са живеели най-богатите хора в Европа.

"Все още не ни е ясно каква точно е връзката, но от наша гледна точка причината за богатството на Варненския некропол е именно солта на Провадия", посочи проф. д.и.н. Васил Николов от Националния археологически институт към БАН.

Затова не е изключено в центъра на града да има злато, по-внушително дори от Варненския некропол.

Сред находките е медно оръдие за обработка на ценния метал, което е най-старото намерено досега в Европа. Има също керамичен бебешки биберон, украшения от егейска мида и тракийско зарче от късния период на могилата.

Друго разкритие е свързано с отбранителната стратегия на града. Най-древната европейска цивилизация е пазила богатството си чрез уникални радиални стени, които нямат аналог в света. Те са пречели на нападателите да проникват организирано.

Според учените, цивилизацията по тези земи е изчезнала заради засушаване, продължило повече от 1000 години. Доказателства за него са открити в кладенец на 64 века.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН
  Отговор
  1 09:18  21.09.17
  ДА ЗАТОВА ТОЗИ СТАР ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД В МОМЕНТА Е ПЪЛНА РАЗРУХА. ПЪЛНА ЦИГ-АНИЯ ПО ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАДА МИЗЕРИЯ И ЦИГА-НИ. БЕЗРАБОТИЦАТА В ГРАДА ЦАРИ , А ГОРИВАТА И ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ СА В ПЪТИ ПО СКЪПИ ОТ КОЛКОТО КЪДЕТО И ДА Е БОЛО В БЪЛГАРИЯ. ОКОЛО ГРАДА И В ГРАДА Е ОБРАСЛО С РАСТИТЕЛНОСТ , КМЕТА НЕХАЕ . КРЕПОСТТА ОВЕЧ Е ОБРАХА ОЩЕ СЛЕД ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО И ТОЗИ ХУБАВ СТАР ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД СЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ПЪЛНА КОЧИНА ЗА РАДИ НЕМАРЛИВОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И КМЕТОВЕТЕ ДО СЕГА , А ТОЗИ ГРАД, КАКТО ИМА ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ ТАКА ИМА И МИНЕРАЛНИ ИЗВОРИ , КОИТО ПРЕДИ ГОДИНИ НОСЕХА МНОГО ПРИХОДИ . ПРОВАДИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В КУРОРТЕН ГРАД С МНОГО МУЗЕИ И МИНЕРАЛНИ БАСЕЙНИ И С МНОГО ИСТОРИЧЕСКИ НАХОДКИ И ДА ПРИВЛИЧА , И ЩЕ ПРИВЛИЧА МНОГО ТУРИСТИ , НО НЯМА КОЙ ДА ГО НАПРАВИ . БЪЛГАРИНА НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО . УПРАВЛЯВА ГО МАФИЯ , КОЯТО ГО ОГРАБВА И ТРОВИ С ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ.

  Коментиран от #2, #3

 • Име като гост
  Отговор
  2 10:13  21.09.17

  До коментар #1 от "ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН":

  Точно така,колега.Циганизацията и упадъкът на града върви с пълна сила!
 • Да ама не
  Отговор
  3 20:16  23.09.17

  До коментар #1 от "ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН":

  Циганизацията е на пълната издръжка от управляващите - доживотни социални помощи и"инвалидни" пенсии, безплатни ток, вода и земя за циганските гета. Доживотен ол инклузив и ненаказуемост за масова циганската престъпност!!! Пълна дискриминация за работещите българи. Геноцид за пенсионерите, работили 35-40 години за да ги унижават и унищожават днес необразованите, неработещите и паразитиращите с любимата си основна професия "социално слаб" . Мафията собственик на РБ -" след нас и потоп"

Напиши коментар:


Публикувай