455 5

Порожанов: Българският земеделски сектор е на много добро ниво

При изготвянето на националната позиция ще се използва общата декларация на 32 водещи браншови организации в сектора

Маргарита Илиева

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП)."

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума "ОСП след 2020 - изборът на България“, предава пресцентърът на МЗХГ.

Той поздрави браншовите организации за обединението им около разговорите и позицията за ОСП и допълни, че желанието на администрацията е да бъде добър партньор в тези отношения.

Министърът подчерта, че при изготвянето на националната позиция ще се използва общата декларация на 32 водещи браншови организации в сектора.

Той даде висока оценка на организаторите на форума от Института за агростратегии и иновации, които бяха поканили експерти и анализатори на Европейската комисия, Франция, Испания, Ирландия и Полша.

„В България администрацията бе подпомогната от целия сектор. 4 месеца имахме много ползотворен дебат, който обедини бранша, а това не се случва често“, каза министърът.

По думите му е добре Европейската комисия да направи сценарии как би се отразило това намаление на конкурентоспособността на европейския земеделец спрямо фермерите от трети страни.

Той уточни, че е важно да се знаят последиците и възможностите за компенсиране.

„Една от основните теми, които се поставят непрекъснато от страните от Източна и Централна Европа е балансиране на нивата и равно разпределение на бюджета“, подчерта още министър Порожанов.

Голямата тема е как ще се разпредели бюджетът между страните - членки след излизане на многогодишната финансова рамка на ЕС.

„Да, може да се окаже, че при едно такова балансиране и дори при намаление на цялостния бюджет - България, като една от последните присъединили се към ЕС страни, да има не по-малък бюджет“ , категоричен бе Румен Порожанов

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БаМ
  Отговор
  1 20:18  21.09.17
  Щото е много добре сектора, та затова внасяме ябълки от Чили, домати от Холандия и картофи от Полша... Само Тикви си имаме достатъчно!
 • onq s konq
  Отговор
  2 20:53  21.09.17
  Сектора не е "много добре",СЕКТОРА Е ОТЛИЧНИК!Не знам какви домати от Холандия си ял след като пазарът е заринат със турски,македонски и български домати,полските картофи традиционно присъстват на бълг. трапеза още от соц. времето,но ...ЗАЩО ИЗОБЩО ГОВОРИМ ЗА Ш...НИЯ ВЪТР. ПАЗАР,СЛЕД КАТО НЕСРАВНИМО ПО-ВАЖЕН Е ВЪНШНИЯТ?И на кой му пука дали ти ще си купиш няколко ябълки и домата от "Женския пазар" след дълго колебание и терзание,И НЕ Е ЛИ НЕСРАВНИМО ПО-ВАЖНО ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е В ЧЕЛНИТЕ СВЕТОВНИ КЛАСАЦИИ ПО ИЗНОС НА ЗЪРНО/ПШЕНИЦА,ЦАРЕВИЦА,СЛЪНЧОГЛЕД/ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ?А НЕ Е ЛИ ТОЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ТУРИЗМЪТ ОСНОВНИТЕ ПЕРА НА ПРИХОДИ ЗА СТРАНАТА?И точно тия пари хранят основната част от българите-ретга за собствениците на земя и работа за заетите в турист. бранш!
 • Густо Майна
  Отговор
  3 22:14  21.09.17
  Мммда, добре е. Елате в Пловдив по време на "очните" на задочниците във ВСИ. Колите масово са с регистрации ТХ и СС. И са от марки "от сой" , а пък моделите... Не Ви трябва автоизложение! И това са автомобилите на щерките и синчетата "арендаторски". Представете си автопарка и състоянието на мама и тати?! А по селата, мизерия ли бе да я опишеш?!
 • Uflaf
  Отговор
  4 06:50  22.09.17
  Да всичко е на ред за 10-15 олигарси на селскостопанска тема. За да разберат колко земя имат делят взетите субсидии на цифрата за декар. Но може и това да не правят защото си има счетоводни кантори и за тегленето на ДДС. Защо изобщо да го мислят като валят пари. Въпроса е от къде дойде първото куфарче със средства ,но и за това вече е късно. Та така драги земеделци. Дерзайте и изнасяйте и леко да се не преуморите. А в магазините -акита.
 • измамници
  Отговор
  5 08:43  22.09.17
  то земеделие не оставиха а камо ли някакво ниво,унищожиха селата продажници

Напиши коментар:


Публикувай