865 3

Готвят мемориалния комплекс за мястото на съборения паметник пред НДК

За възстановяването на мемориалния комплекс има гражданска петиция и подписка

Маргарита Илиева

"Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде готов през ноември."

Това каза заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, предава "Нюз бг".

Д-р Чобанов, заедно с народни представители участва в празничните чествания, организирани от Столична община по повод 109-годишнината от обявяването на независимостта на България от Османската империя.

Чобанов информира, че в момента тече реставрацията на бронзовия лъв, който в продължение на десетилетия е бил съхраняван в деструктивна среда

Очаква се неговата реставрация да приключи в средата на октомври и след това да бъде монтиран на място.

За възстановяването на мемориалния комплекс има гражданска петиция и подписка.

Припомняме, че Мемориалният комплекс, посветен на загиналите в балканските и Първата световна войни, е бил разположен на мястото на паметника "1300 години България".

Рушащият се паметник бе демонтиран в началото на юли месец тази година.

Именно това е мястото, на което се очаква да бъде възстановен Мемориалният комплекс на Желязната I-ва Софийска дивизия.

"Той се състоял от три паметните стели, на които са били изписани имената над 3000 воини. В центъра на пиедестал е бил издигнат бронзов лъв. "През ноември ще имаме красива и достойна визия на това място", заяви д-р Чобанов.

По повод 22-ри септември Денят на Независимостта на България, д-р Чобанов посочи, че това една от най-големите победи на българската държавност.

"Една дата, която заедно със Съединението върна в най-истинския смисъл на думата нашата древна държава на европейската карта. Независимостта е изключително важна, защото макар и обединена, макар и свободна България е с ограничени възможности на международната сцена - не може да сключва сама договори, ползва един режим на международна търговия, който на практика ограничава нашата икономика. Независимостта е наистина е един много голям успех, защото е станала само с умела работа и с изпипване на дипломатическите маневри", каза още той.

Той бе категоричен, че именно в рамките на Европейския съюз, България може да бъде истински независима.

По думите му председателството на ЕС е реализация на тази независимост, за която говорим през днешния ден.

"Председателството е жест от цяла Европа към нас, че ние сме равноправен член на един наистина значим и важен съюз - съюз на ценности и на споделени виждания за бъдещето", допълни Чобанов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • нднднд
  Отговор
  1 21:24  22.09.17
  Готвят - трябваше да възстановят паметника, той ми е спомен от детството... Отделно си е емблематичен, на една отминала епоха! Човек не може да избяга от миналото си, като унищожи всичко свързано с него!
 • Гост
  Отговор
  2 08:55  23.09.17
  Без никакъв паметник е найдобре. Нека да има поне един парк само за отдих разходки. Като толкова искат да го правят да му намерят ново място. Някой го гони македонския синдром.
 • Към Гост
  Отговор
  3 21:42  24.09.17
  Засрами се от загиналите, чиито имена са изписани на стелите!

Напиши коментар:


Публикувай