729 1

Реформа на бюрокрацията чрез почивните бази

България е една от малкото държави в ЕС, която не прилага модела за споделените услуги

Венцислав Михайлов

Реформата на държавната администрация ще засегне и почивните бази на властта. Над 100 са почивните бази, които се стопанисват от държавната администрация. Те обаче не се стопанисват добре и по всяка вероятност ще им бъдат взети.

Това разкри вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за реформата в администрацията.

Той представи заедно с представителя за България на Световната банка Тони Томпсън проекта за "Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация".

Томислав Дончев сподели, че не знае коя е най-добре управлявана и коя - най-зле. Нямало обаче мотивация да се привличат повече клиенти в почивните бази.

България е една от малкото държави в ЕС, която не прилага модела за споделените услуги. Същевременно няма единен модел за тях, всяка държава има свой опит и начин за тяхното въвеждане, каза Красимир Божанов - директор на дирекция "Модернизация на администрацията" на Министерския съвет.

В рамките на проекта ще бъдат избрани две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги. Изборът им ще бъде политическо решение, което ще бъде обсъдено на Съвета за административна реформа, уточни Красимир Божанов. Очакваме да постигнем интеграция на базите данни на ведомствата, намаляване на общите разходи и на тези за персонал, допълни той.

Крайната цел е по-ниски разходи за услугите, които получават гражданите.

Финансирането на проекта е с пет милиона лева. Около половината ще отидат за работата на експертите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които искат да се включат в тази реформа.

Експертите на Световната банка ще направят два доклада - с оценка на дейностите, на счетоводство и на човешките ресурси , както и оценка на собствеността, с която работят администрациите, съобщиха участниците в проекта. Две пилотни звена за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси и финансово-счетоводните дейности ще заработят до края на 2018 г. в централната администрация, а до 2020 г. Стратегията за модернизация на администрацията предвижда тези звена да бъдат 10. Експертите СБ посочиха, че споделените услуги ще позволят гражданите ще могат винаги да имат достъп до администрациите, без опашки и излишно чакане.

Няколко поредни правителства се опитваха да оптимизират администрацията. След поредните съкращения обаче възникваха нови длъжности и общото число на държавните чиновници не намаляваше.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Варна
    Отговор
    1 18:24  25.09.17
    Въпросът е в това, че ще съкратят апарата в другите населени места , а не в София където броят на чиновниците е над 500 000 души

Напиши коментар:


Публикувай