532 3

Обезщетението в края на мандата на ВСС било незаконно

Светослава Ингилизова

Решението да се дават заплати накуп като обезщетение в края на мандата на магистратите от ВСС е незаконосъобразно, взето е в нарушение на закона и ВСС се направи на Народно събрание, дописвайки закона. Такава е позицията на Соня Найденова, член на ВСС до 3 октомври, която заяви, че се отказва от правото на обезщетение.

Тя посочи, че влизайки във ВСС през 2012 г. е получила 18 заплати накуп и сега има право на две, съобщи бТВ.

През март се прие решение, с което законът се изтълкува, че имат право напусналите ВСС да поучат толкова заплати колкото са работили. Но законът за съдебната власт е ясен – право на това обезщетение имат само съдии, прокурори и следователи, обясни тя.

Миналата година парламентът, след странен за мен дебат, увеличи заплатите на ВСС на всички 22 души и ги изравни с тези на главния прокурор и председателите на главните съдилища. Заплатата варира, но брутната е малко под 5000 лв. и се начислява процент за трудов стаж, добави Найденова.

Тя заяви, че се учудва от думите на Ясен Тодоров, който я обвини в популизъм.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 08:17  26.09.17
  И очакваме тези хора да се борят с корупцията....
 • Голям прос
  Отговор
  2 09:13  26.09.17
  Аз се чудя защо до нас не достигат пари, а то какво било!
 • Гостенин
  Отговор
  3 09:59  26.09.17
  В Рвд дават повече!Един диспечер незнам колко полети води на смяна,но взима на година повече от заплатите на повечето хора за целият им трудов стаж!

Напиши коментар:


Публикувай