1 332 4

Нов опит да се спрат измамите с инвалидни пенсии

Светослава Ингилизова

Социалното министерство прави нов опит да спре измамите с инвалидни пенсии.

„Целта ни е да се справим с проблемите, трупани от 27 години. Затрупана съм с жалби от хора, които търсят помощ и подкрепа. Искаме прозрачна система, за да се намалят злоупотребите”, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова пред Нова тв.

Тя заяви, че ще бъде намален общият брой на хората, които ползват инвалидни пенсии, но ще бъде вдигнат размера на тези, които действително имат нужда от тях.

„Очакваме в началото на 2018 година вече да започнем стъпка по стъпка да правим промените. Вчера беше приета концепцията за медицинската експертиза и експертизата за работоспособността”, заяви заместник-министърът.

В момента хора с ампутирани крайници ходят регулярно да доказват състоянието си пред ТЕЛК.

„Всички хора с ампутирани крайници ще получават пожизнен ТЕЛК”, обясни заместник-министърът.

Петрова коментира още, че има и много измами с ТЕЛК-ови решения при децата. Дори цитира цели села, в които почти всички деца са с ТЕЛК.

„Вече ще се работи по международната квалификация на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето”, заяви Султанка Петрова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 111
  Отговор
  1 10:51  26.09.17
  Циганските гета са пълни с млади, здрави,паразитиращи, работещи като крадци и крещящи за права "инвалиди". Много са и" връзкарите уредили се на 45-50години с "инвалиди" пенсии- изпиват си ги и ги изпушват с по 2 кутии на ден, паркират новите си коли на инвалидните паркоместа.
 • гост
  Отговор
  2 12:31  26.09.17
  Докато не щурмуват гетата и селата с многобройно циганско население, за да извършат проверки на място с екипи на ТЕЛК, няма нищо да се промени. Законодателните промени не са реални промени. То и сега документите са им изрядни, но реално половината не са инвалиди, а само прибират парите.
 • 1958
  Отговор
  3 14:25  26.09.17
  Предложения: 1. Да се включат към пожизнените ТЕЛК и хората с доказани дегенеративни заболявания, тъй като там няма оздравяване; 2. На истинските инвалиди, които работят не трябва да се спират инвалидните пенсии, тъй като: - работещите инвалиди получават много ниски заплати, близки до минималната и поради това парите от пенсиите се използват за скъпото лечение; - от работните им заплати се правят всички отчисления, в т.ч. и за фонд "Пенсии".
 • Ангел
  Отговор
  4 22:58  27.09.17
  Имам няколко въпроса към госпожа Султанка Петрова и всички останали крадци и лъжци работещи преди нея и в момента в социалното министерство, който са следните: 1. След като смятате да работите по международната квалификация на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето кога родителите на деца родени инвалиди ще получат това което получават хората в нормалните европейски страни? 2. Колко години ще слушаме само какво искат от европейския съюз, а кога ще получаваме това което получават инвалидите там? - разбира се пресметнато спрямо нашия стандарт на живот. 3. Колко години им трябва на вашите експерти и колко пъти минаване на ТЕЛК за да разберете, че дете родено с увреждания и 100% инвалидност няма как да се излекува и да му намалите % инвалидност? Имам още много въпроси и коментари, които няма как да се изпишат в този форум. Общото мнение на хората според мен е, че управляващите и социалното министерство с нищо не са гледат само какво да вземат, но не и да подобрят състоянието на инвалидите и на останалите хора. Имам една молба към екипа на ,,Факти", която е: Ако може и имате желание да публикувате статия със съпоставка какво взимат инвалидите в Европа и България, а не само да слушаме и четем поредните лъжи и измислици на поредния социален министър, който нищо не е направил.

Напиши коментар:


Публикувай