856 2

„Алфа Рисърч”: Марешки вън от парламента, ако изборите бяха днес

Светослава Ингилизова

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени. Това е изводът от регулярното проучване на обществено-политическите нагласи на „Алфа Рисърч”.

Изследването е проведено в периода 13 – 20 септември 2017 г. чрез пряко стандартизирано интервю сред представителна извадка от 1030 пълнолетни жители от цялата страна.

ГЕРБ (25,1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19,3%), което означава че при нови избори днес, двете партии биха разполагали с приблизително настоящия си брой депутати.

Малко по-голяма е динамиката в отношението към техните лидери, отбелязват социолозите.

Бойко Борисов запазва 32% одобрение, но в сравнение с юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%. БСП не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от личния рейтинг на лидера й (от 27% до 24%), както и лек ръст в негативните оценки, сочат данните.

Обединените патриоти бележат известен електорален спад в сравнение с юни (от 7.2% на 5.9%). Ако подобен тренд е характерен за тях в периодите, когато липсва предизборна мобилизация, то в персоналното отношение към лидерите е налице нетипична тенденция, допълват от „Алфа Рисърч”.

Красимир Каракачанов запазва високия си партиен рейтинг (29% одобрение) и остава твърдо на втора позиция след Бойко Борисов. Валери Симеонов повишава с 1% привържениците си (до 14 на сто), но генерира и сериозен ръст на неодобрението. Волен Сидеров остава на 5% одобрение и с едни от най-високите нива на неодобрение.

Електоралната динамика на ДПС (4,8%) и неговия лидер е слаба. Най-сериозна промяна регистрира проучването при партия ВОЛЯ и нейния лидер Веселин Марешки, които бързо вървят по стъпките на ББЦ и Бареков от предишния парламент, коментират социолозите.

За три месеца личният рейтинг на Марешки е спаднал със 7 на сто, а с 1,8% електорална подкрепа партията му би останала под чертата, ако днес имаше избори за Народно събрание.

Фрагментираната извънпарламентарна опозиция в лицето на Реформаторския блок, „Да, България” и „Нова република”, се ползва със сумарната подкрепа на около 4,5% от избирателите в страната, но нито една от тях не се откроява като фаворит. Относително високият дял анкетирани (7,9%), твърдящи, че биха избрали "друга" политическа сила, идват основно от младото и средно поколение извън столицата, подкрепили на последните избори някоя от по-малките партии и разочаровани от липсата на свое политическо представителство, е обобщението на „Алфа Рисърч”.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хахаха
  Отговор
  1 21:35  26.09.17
  Някъде се губят 30% И вие сте прости И аз съм прост Хахаха България
 • незнайко
  Отговор
  2 17:10  27.09.17
  Тоя Марешки им бръкна в здравето ! Защо е толкова неудобен ? ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА ГО КОМАНДВАТ !!!

Напиши коментар:


Публикувай