1 727 5

Новородени лъвчета берат душа в Разград

Мартин Христов

Новородени лъвчетата бяха стъпкани от възрастните лъвове преди дни в разградския зоопарк. Случаят разкри редица нередности там.

Раждането на лъвчетата съвпада с шумен панаир на метри от зоокъта преди две седмици. Майката ги изоставя и те буквално са стъпкани от възрастните лъвове преди дни.

Според ветеринарите шумът и стресовите фактори от панаира са довели до случката.

Двете лъвчета Масуд и Тереза имат много малки шансове да оцелеят, каза пред bTV Любомира Кривошиева, директор на фондация „Дивите животни”, които в момента се грижат за двете животни.

Бебетата са били три, едното е починало още в зоопарка, другото е докарано в София в почти безжизнено състояние и третото е сравнително добре.

Въпреки това фактът, че са отхвърлени от майка си и не са приемали мляко от нея, води до нисък имунитет и ниски шансове да се оправят.

Любомира Кривошиева коментира, че случаят показа редица проблеми с грижата за животните в Разград. Оказва се, че зоопаркът няма ветеринар и е възможно гледачите да не са знаели, че женската лъвица ще ражда, посочи Кривошиева.

Майката и бащата пък са брат и сестра – кръвосмешение, което може да доведе до дефекти в поколението.

„Шокира ме, че те искат да имат поколение в зоопарка още и още. Искат да си направят лъвски прайд или да имат лъвчета за размяна и продажба. Преди две години зоопаркът е предлагал новородени лъвчета на търг. Законът го забранява изрично”, заяви още експертът.

Не съм ходила в Разград, но това което виждам и чувам е, че там условията са отвратителни – живеят на бетон, в тесни клетки, има много болни животни и починали от студ, добави тя.

Кривошиева коментира още, че голям проблем е липсата на експерти у нас, които да помогнат с грижата за оцелелите лъвчета.

„Съветваме се с всеки с повече опит от нас. Със софийския зоопарк сме в непрекъснат контакт с гледачите на големи котки. За нас е новост и се оказва, че у нас няма кой знае какъв опит с това”, каза тя.

Предстои МОСВ да реши съдбата на двете лъвчета и специалистите се надяват те да не се връщат в зоопарка. Категорично майка им няма да ги приеме и шансът им да оцелеят е малък.

Лицензът на зоопарка в Разград е изтекъл още през 2014 г. Според общината проблем с условията на животните няма, нито панаирът е повлиял на държанието им. В момента се подготвя документацията за нова процедура по лицензиране на зоокъта в града, а МОСВ започна проверка по случая.

Проверка на регионалната екоинспекция обаче e показала, че липсват възможности за отглеждане на потомство. Въпреки това – държавните институции нямат правомощия да ограничат размножаването на лъвовете в Разград.

Разград / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 00:09  27.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кобрата
  Отговор
  2 00:38  27.09.17
  Работата е ясна, всичко е ДАЛАВЕРА! Най-вероятно някой плаща на общината да си затваря очите и те си въртят търговия с животни и си гушат пачките и си траят. Размножават животните и после ги продават в чужбина...а отделно печелят и от таксите на посетителите. Всичко е мафия!

  Коментиран от #4, #5

 • Парвенющини
  Отговор
  3 06:09  27.09.17
  В Разград могат да ес грижат за Лъвове колкото и Арабите в Персииския залив разбират от същото нещо!! То НЕ става само с ориенталския манталитет на Кирчо Парахода трябват си хора с Душа а и да разбират потребностите на животните
 • Гост
  Отговор
  4 19:14  27.09.17

  До коментар #2 от "Кобрата":

  То и такси няма
 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 20:21  27.09.17

  До коментар #2 от "Кобрата":

  Кога някой община разбирай чиновниците в нея са си отваряли очите? Та нали точно да те назначат там трябва да си послушен и да изпълняваш заповедите на кмета без значение дали те кара да правиш престъпление или не. Все пак зимаш 600 лв, м..ната му на морала трябва да си траеш, който има морал или заплахи или да си ходи, средно положение няма.

Напиши коментар:


Публикувай