958 4

Реформа в ТЕЛК, ще има две комисии

Светослава Ингилизова

"Реформата в ТЕЛК е на път. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. Това посочи пред бТВ Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си.

„Няма да има подчиненост между комисиите – за сега те ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка”, уточни Петков. Той успокои, че промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

С 14 лв. повече ще бъдат увеличени пенсиите от 350 лв. от 1 юли догодина. Индексирането е по швейцарското правило, отчитащо ръста на доходите и на инфлацията. Така индексирането на всички пенсии от 2018 г. ще е с 3,8 % или 13- 14 лв.

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лв. и това ще засегне 824 000 пенсионери. 724 000 ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% инвалидност става 230 лв. – средно около 16,67 лв.

Общо 40% от българските пенсионери ще получават по-висока пенсия, заяви Петков.

Предстои отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии през 2019 г. Това е свързано с друга промяна в пенсионната формула - да отпаднат трите най-добри години, участващи в изчисляването на размера на пенсията. Косвен регулатор ще остане максималният осигурителен доход и пенсията ще зависи от осигурителния принос, уточни министърът.

По думите му има ясна тенденция да има по-малко нови пенсионери.

По повод детските надбавки и обезщетения Петков заяви, че за обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. По думите му идеята на по-ниското плащане е да стимулира майките да се върнат на работа.

Планът за деинституционализация на възрастните хора на социалното министерство предвижда 5 на сто от домовете за възрастни и хора с увреждания да се закрият в следващите 4 години . Това са осем дома от 160.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Е нема
  Отговор
  1 10:19  27.09.17
  такава некомпетентност. Публикувано във факти.бг: "Реформата в ТЕЛК е на път. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. Това посочи пред бТВ Бисер Петков, министър на труда и социалната политика. По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си. И в момента ТЕЛК оценява "заболяването", а "функционалния дефицит" е неотменна част от това. "Социалният дефицит" следва да се оценява от "социалното" министерство, но явно там страдат от ментален дефицит.
 • Ник
  Отговор
  2 11:23  27.09.17
  Гледали сме го вече този филм! - Все върви във вход и с пълна пара промяната. - Решението е ясно, но Борисов не иска да го приеме защото ще бъде линчуван. Ако ореже социалните придобивки и помощите на циганите няма да има електорат и вероятно ще има протести. Да ама социалната система затъва, а с нея и бюджета! Дотациите за пенсионната система от Бюджета са близо 5 млрд. на година! -Това трябва да се промени защото ще затъваме с бясни темпове в следващите години
 • гост
  Отговор
  3 11:40  27.09.17
  Та значи вместо да се облекчават чакащите ще се затормозяват.Предлагам да се ускори обмяната на помощните средства защото бързо се изхабяват и протезите вместо да облекчават увреждат ставите.дА СЕ ЗАВИШАТ СРЕДСТВАТА ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА А НЕ ИНВАЛИДИТЕ ДА СИ ГИ ДОПЛАЩАТ.
 • скт
  Отговор
  4 16:11  27.09.17
  КЪДЕ МИСЛИТЕ ДА ПРАЩАТЕ ИНВАЛИДИТЕ В БЮРАТА ПО ТРУДА УЖ ДА ИМ ТЪРСЯТ РАБОТА ,КАТО НИКОЙ РАБОТОДАТЕЛ НЕ ИСКА ИНВАЛИД ЗА РАБОТНИК .Вие като не осигурявате работни места ,според уврежданията на инвалидите ,как ще им отнемете конституционното право на пенсия .Вие идиоти ли сте или се правите на такива ?Престанете да си правите експерименти с болни хора .Грях е ,ако изобщо имате БОГ ..

Напиши коментар:


Публикувай