344 1

Първите случаи на грип ще са в края на октомври

Мартин Христов

Има повишение на респираторните заболявания в определени седмици, но не бих го нарекъл зачестяване. Това заяви д-р Ангел Кунчев пред "Монитор".

Веднага след резките колебания на температурите ще отчетем промяна в картината, макар че и тогава ще говорим за заболеваемост, много далеч от тази за грипната епидемия. В този период - от септември до края на декември, ще се срещнем с различни респираторни вируси, а не с грипния. Той е през октомври-ноември като отделни случаи, но такива големи увеличения на заболеваемостта не може да има преди края на годината. Обикновено епидемичните нива са през януари-февруари, обясни д-р Кунчев.

В края на октомври и началото на ноември лабораторията на Центъра по заразни и паразитни болести започва да изолира отделни случаи от различни части на страната. Поне около месец те са единични. Тогава епидемията все още набира потенциал. Декември има по-масово разпространение и последната седмица на януари вече достига епидемични стойности. Но около 3-4 седмици непрекъснато някъде у нас има епидемична вълна, заяви експертът.

България


Още по темата

 • Тази зима ни атакува нов щам грип

  Тази зима ни атакува нов щам грип

  Тази зима ще ни атакува нов щам грип, предупреждават епидемиолозите. За изненада на специалистите за пръв път от 10 години насам щамът ...
  18.10.2017
  888
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • С това ни тровят
  Отговор
  1 11:10  27.09.17
  Става по следните начини: (1) аерогенно – това е основният път на заразяване на човека; инфекцията се пренася чрез инхалиране на контаминирани с Coxiella Burnetii аерозолни капчици или прах, заразен с екскрети на заболели животни (урина, фекалии), околоплодни води, плацента, мляко; промишленото отглеждане на животни в затворени, запрашени и пренаселени помещения създава благоприятни условия за аерогенното пренасяне на инфекцията; (2) орално – посредством консумиране на замърсена храна, непастьоризирано мляко от инфектирани животни или други млечни продукти, които не са претърпели достатъчна термична обработка; (3) транскутанно – посредством ухапване от кърлежи; при кръвосмучене на иксодови кърлежи се отделя слюнка, съдържаща причинителя на болестта; тя попада в гостоприемника и по този начин паразитиращото членестоного инокулира заразния агент; (4) съществуват и други по-редки начини на заразяване – конюнктивално или по въздушно-капков път от човек на човек3, 18, 20, 21.

Напиши коментар:


Публикувай