1 090 2

Строим нов мост Русе-Гюргево?

Изграждането на ново съоръжение при Русе-Гюргево ще облекчи значително съществуващия трафик

Светослава Ингилизова

Министерският съвет одобри като основа за водене на преговори меморандум между правителствата на България и Румъния за извършване на задълбочени проучвания за изграждане на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Анализът показва многократно нарастване през последните години на автомобилния трафик през Дунав мост 1, както и на търговския обмен по Рейнско-Дунавския коридор (коридор 7).

Съществуващото съоръжение е открито за експлоатация преди повече от 60 години и техническите му
възможности не позволяват облекчаване на трафика. Поради дългата му експлоатация се налага рехабилитация на конструкцията и спирания на движението. Това води до значителни задръствания, натоварване на инфраструктурата и други затруднения.

Изграждането на ново съоръжение при Русе-Гюргево ще облекчи значително съществуващия трафик, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за двете страни.

С подписването на Меморандум между правителствата на България и Румъния за проучвания за изграждане на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево двете страни ще поставят основа за подобряване на транспортната си свързаност и повишаване на икономическата активност в региона.

Подкрепа за изграждането на ново съоръжение на р. Дунав при Русе-Гюргево е изразена и от местните и регионални власти на двете страни.

Одобрен беше и проект на споразумение между Изпълнителна агенция „Морска администрация” и Румънската морска администрация за предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища.

С подписването му ще се изпълнят изискванията на Директива 2002/59/ЕО за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация. Споразумението определя процедурите за сътрудничество с румънската страна за съставянето на план за приемането на кораби в пристанищата в Черноморския регион и обезпечаването на тяхната безопасност. Регламентират се принципите на двустранното сътрудничество, както и вземането на решения при предоставяне на място за убежище на кораб с оглед избягване на ненужен риск за корабоплаването и околната среда. Ще се подобри обмяната на информация за улеснение на координацията между компетентните органи в двете държави за навременна намеса, оказване на помощ и предоставяне на места за убежища.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Русенец
  Отговор
  1 15:29  27.09.17
  Дано го построим, но първо да направят магистралата Русе - Бяла - Плевен - София. Няма нужда да обикаляме през Търново за да стигнем до София. Тази магистрала може да се направи и с евро пари , ако се кандидатства за магистрала София-Букурещ, а не да се харчат пари от бюджета. Същото е и за пътя до Търново. Да се строи с чужди пари като проект Букурещ - Истанбул. Но тогава другарите от ГЕРБ няма да могат да участват в комисионите и няма да им излезе сметката. За това искат всичко да е с пари от бюджета, за да си крадат на воля !
 • И аз съм там
  Отговор
  2 09:21  28.09.17
  Тая магистрала, градски, ще я сънуваме доста години докато стане - май даже има шанс да не я доживея, като се има впредвид скоростта с която се строи/краде/ - ще минат къде 70-80 години докато стане, а и бате Бойко 5 пари не дава за северна България - те нали си оправят пътя да ходят от София до Бургас /Турция и Гърция бързо и лесно, та какво им пука за северната част на страната.

Напиши коментар:


Публикувай