704 3

Узунов към Найденова: Върнете командировъчните и 35% над заплатата си

Той определи поведението на Соня Найденова и Калин Калпакчиев като популистко

Маргарита Илиева

Грозните нападки и обвинения в края на мандата на настоящият ВСС не стихват.

Повод за това отново са възнагражденията, които ще получат магистратите във формата на обезщетения след изтичане на мандата на върховните магистрати.

„Законът за съдебната власт предоставя това право на обезщетение. Соня Найденова е получила 18 заплати, а сега парадира, че се отказва от обезщетенията. Когато тя беше представляваща на ВСС получаваше 35% по-висока заплата от останалите членове на ВСС."

Това каза представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов в интервю за бТВ.

„Решението тогава беше правилно и законосъобразно. Нека тогава се откаже и от тези пари. Нека да върне командировъчните, които получи. Това е популистко поведение. Заедно с поведението на Калин Калпакчиев то е насочено към дискредитиране на съдебната система. Ако г-жа Найденова се пенсионира на коя база ще получи своето обезщетение? Нали това е незаконно? Виждате ли популизма“, подчерта Узунов.

„Във ВСС не сме й виждали очите, освен това обикаляше света в командировки, повече от необходимото. Моето възнаграждение е около 7000 заплата. Имам 24 години стаж в системата. Не се притеснявам да си получа полагащото ми се и не се притеснявам. Законът ми го позволява“, категоричен е Узунов.

"Върнете тези 35%, г-жо Найденова", призова я той.

Димитър Узунов добави, че той не е ходил в чужбина на издръжката на фондация.

„Аз издържам семейството си сам. Линията й на поведение е да прави внушения“, подчерта Узунов.

На финала Узунов направи равносметка на изминалия мандат. Според него той е бил тежък.

„Вижда се, че интересите към ВСС са огромни. Ние като хора като върха в съдебната власт трябва да са независими, да получават достатъчни възнаграждения, за да не бъдат корумпирани. При всички положения възнаграждението е една от предпоставките членът на ВСС да е независим. Аз също се чувствах така“, допълни той.

Димитър Узунов каза още, че реформата ще се случи тогава, когато ВСС бъде овладян.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Русенец
  Отговор
  1 11:15  28.09.17
  Крадеца и некадърниика вика "Дръжте крадеца". Всички в ВСС са един дол дренки, файдасъзи, корумпирани и самовлюбени, с огромни заплати от над 7000лв. на месец и чували с привилегии !
 • Варна
  Отговор
  2 12:36  28.09.17
  Нагло копче е този! Има по- висока заплата от Премиер, Министър и почти колкото президента на републиката. На това отгоре се награждават със 100 бона в края на сезона... - Как да нямаш желание да го "сурвакаш"? - Оставихме чиновниците сами да си гласуват заплатите и премиите с НАШИТЕ ПАРИ! - Подчертавам! - НАШИТЕ ПАРИ!
 • гост
  Отговор
  3 10:26  29.09.17
  Че той със зъби и нокти се е борил за това място във ВСС и това е наградата му за "послушание" .....как да не си я иска.

Напиши коментар:


Публикувай