654 2

България е изнесла оръжие за над €1 млрд. за 2016 година

Венцислав Михайлов

България е изнесла оръжие за над €1 млрд. за 2016 година, съобщи БНР.

В парламентарната Комисия по икономическа политика бе изслушан министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка със състоянието и дейността на оръжейния завод "Емко" и на „Дунарит“. Изслушването беше поискано от депутати от БСП след протеста на работниците в „Емко“ миналата седмица.

Вече три месеца заводът е без разрешително за търговия заради установени нарушения при съхранението на боеприпасите. От "Емко" обявиха, че атаката е заради участието в международен търг за доставки на стойност един милиард долара.

В интервю за „Преди всички“ депутатът от "БСП за България" Жельо Бойчев каза, че по време на вчерашното изслушване БСП много ясно е показала, че ще следи отблизо проблема и ще продължи да търси отговори на поставените въпроси. Бойчев каза още, че се очаква на 6-и октомври да бъде върнат лицензът на „Емко“:

Мисля, че министър Караниколов много ясно разбра, че при евентуален провал на тези важни за страната сделки с една много голяма страна, за която ние в момента изнасяме продукти свързани с отбраната, отговорността ще бъде изцяло негова и ние ще потърсим персонална отговорност по този въпрос. На 6-и се очаква да бъде свикан Междуведомственият съвет и евентуално да бъде възстановен лицензът на дружеството „Емко“, което се надявам да стане факт и това да успокои тези 1300 души, които са пряко ангажирани в работата на различните производствени площадки на това дружество.

В момента се извършват проверки на цялата военно-промишлена индустрия и съвсем скоро ще станат ясни резултатите от този мониторинг, каза още Бойчев и допълни:

Ще стане ясно дали се изпълнява етапно договорът и дали българската държава ще изпълни всичките си ангажименти, които има, и ще следим внимателно действията на правителството. Ние поставихме много ясно центъра, че искаме защита на българския икономически интерес, а той предполага поведение на българското правителство, което трябва да защитава и подкрепя всяка българска оръжейна компания.

Докладът на междуведомствената комисия за 2016 година показва, че изнесената и реализирана продукция за такъв тип изделия и продукти, свързани с отбраната, е 1 милиард и 15 милиона евро, заяви Жельо Бойчев:

Става въпрос за изключително важен сектор за България. Обърнах внимание на министъра за това, че световната конюнктура е изключително добра в момента и ние очакваме ръст дори и на тези обеми, които има през 2016 година нашата държава, и сме притеснени от действията на правителството в момента.

Министърът на икономиката обяви, че ще предложи законови промени, които да позволят отнемане на лиценз за производство в оръжейни предприятия, при които има нарушения, а не отнемане на лиценз за износ, както е в момента. Такова едно предложение за промени в закона ще бъде подкрепено от всички, коментира депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сабанов и уточни:

Такова едно предложение ще бъде подкрепено от всички, защото видно е, че назад във времето наистина са се случвали такива проблеми и не е догледан законът. Мисля че това е правилният път, за да не се повтарят такива случаи, като този.

Той изрази надежда, че на 6-и октомври ще бъде сложен край на проблема:

Надяваме се, че след вчерашната среща с министъра и след тази дълга сага с „Емко“, в крайна сметка да бъде решено и да бъде приключено това напрежение, което малко се преекспонира от опозицията. Няма някой в България, който да е против това нашият оръжеен промишлен комплекс да работи и да носи добавена стойност.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хорацио
  Отговор
  1 12:53  29.09.17
  И повечето от тия пари са отишли в мутренски ръце... И робите дето бачкат в тия заводи с риск за живота си за 800 лв трябва да са горди, че са изкарали милиард на неколцината си олигарси.

  Коментиран от #2

 • Патриот
  Отговор
  2 10:52  30.09.17

  До коментар #1 от "Хорацио":

  Почти прав си. Само дето фирмите са 3 и са еврейски, не български. Едан от тях е на американски сенатор. В страната я са влезли 5 000 000лв. а не. За тях парите, за държавата лошото име, че въоръжава терористи. На България е забранено да изнася оръжие към воюващи страни, а никой не купува оръжие от страната просто за да се запасява. Тази статия е откровенна пропаганда. Както и всички останали статии де - само лъжи пропаганди за светлото бъдеще, което сатна все по-мрачно и по-мрачно.

Напиши коментар:


Публикувай