Last news in Fakti

28 Септември, 2017 14:04 1 147 2

България е изнесла оръжие за над €1 млрд. за 2016 година

  • българия-
  • оръжие-
  • износ-
  • емко

България е изнесла оръжие за над €1 млрд. за 2016 година, съобщи БНР.

В парламентарната Комисия по икономическа политика бе изслушан министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка със състоянието и дейността на оръжейния завод "Емко" и на „Дунарит“. Изслушването беше поискано от депутати от БСП след протеста на работниците в „Емко“ миналата седмица.

Вече три месеца заводът е без разрешително за търговия заради установени нарушения при съхранението на боеприпасите. От "Емко" обявиха, че атаката е заради участието в международен търг за доставки на стойност един милиард долара.

В интервю за „Преди всички“ депутатът от "БСП за България" Жельо Бойчев каза, че по време на вчерашното изслушване БСП много ясно е показала, че ще следи отблизо проблема и ще продължи да търси отговори на поставените въпроси. Бойчев каза още, че се очаква на 6-и октомври да бъде върнат лицензът на „Емко“:

Мисля, че министър Караниколов много ясно разбра, че при евентуален провал на тези важни за страната сделки с една много голяма страна, за която ние в момента изнасяме продукти свързани с отбраната, отговорността ще бъде изцяло негова и ние ще потърсим персонална отговорност по този въпрос. На 6-и се очаква да бъде свикан Междуведомственият съвет и евентуално да бъде възстановен лицензът на дружеството „Емко“, което се надявам да стане факт и това да успокои тези 1300 души, които са пряко ангажирани в работата на различните производствени площадки на това дружество.

В момента се извършват проверки на цялата военно-промишлена индустрия и съвсем скоро ще станат ясни резултатите от този мониторинг, каза още Бойчев и допълни:

Ще стане ясно дали се изпълнява етапно договорът и дали българската държава ще изпълни всичките си ангажименти, които има, и ще следим внимателно действията на правителството. Ние поставихме много ясно центъра, че искаме защита на българския икономически интерес, а той предполага поведение на българското правителство, което трябва да защитава и подкрепя всяка българска оръжейна компания.

Докладът на междуведомствената комисия за 2016 година показва, че изнесената и реализирана продукция за такъв тип изделия и продукти, свързани с отбраната, е 1 милиард и 15 милиона евро, заяви Жельо Бойчев:

Става въпрос за изключително важен сектор за България. Обърнах внимание на министъра за това, че световната конюнктура е изключително добра в момента и ние очакваме ръст дори и на тези обеми, които има през 2016 година нашата държава, и сме притеснени от действията на правителството в момента.

Министърът на икономиката обяви, че ще предложи законови промени, които да позволят отнемане на лиценз за производство в оръжейни предприятия, при които има нарушения, а не отнемане на лиценз за износ, както е в момента. Такова едно предложение за промени в закона ще бъде подкрепено от всички, коментира депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сабанов и уточни:

Такова едно предложение ще бъде подкрепено от всички, защото видно е, че назад във времето наистина са се случвали такива проблеми и не е догледан законът. Мисля че това е правилният път, за да не се повтарят такива случаи, като този.

Той изрази надежда, че на 6-и октомври ще бъде сложен край на проблема:

Надяваме се, че след вчерашната среща с министъра и след тази дълга сага с „Емко“, в крайна сметка да бъде решено и да бъде приключено това напрежение, което малко се преекспонира от опозицията. Няма някой в България, който да е против това нашият оръжеен промишлен комплекс да работи и да носи добавена стойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хорацио

    3 0 Отговор
    И повечето от тия пари са отишли в мутренски ръце...
    И робите дето бачкат в тия заводи с риск за живота си за 800 лв трябва да са горди, че са изкарали милиард на неколцината си олигарси.

    Коментиран от #2

  • 2 Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хорацио":

    Почти прав си.
    Само дето фирмите са 3 и са еврейски, не български. Едан от тях е на американски сенатор. В страната я са влезли 5 000 000лв. а не.
    За тях парите, за държавата лошото име, че въоръжава терористи.
    На България е забранено да изнася оръжие към воюващи страни, а никой не купува оръжие от страната просто за да се запасява.

    Тази статия е откровенна пропаганда. Както и всички останали статии де - само лъжи пропаганди за светлото бъдеще, което сатна все по-мрачно и по-мрачно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове