534 3

РИОСВ каза "не" на волфрамовата мина край Велинград

Експертите не одобриха осъществяването на инвестиционното предложение

Константин Карагьозов

Днес се проведе заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ-Пазарджик относно инвестиционното предложение на „РЕСУРС-1” АД за „Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”. След тричасово обсъждане експертите единодушно взеха решение и не одобриха осъществяването на инвестиционното предложение.

В световния ден на туризма 27 септември, въпреки проливния дъжд, стотици велинградчани показаха, чрез мирна демонстрация, че туризъм и рудодобив са несъвместими на територията на Община Велинград. Под звуците на гръмките гайди на ансамбъл от община Сопот, бе разпънат 40 метров трибаргеник, който изпълни цялата улица пред РИОСВ Пазарджик.

Организатори на мероприятието бяха гражданска инициатива „Запазване на Община Велинград като екологично чист регион без рудодобив“ в сътрудничество с община Велинград, с участието на гайдарския ансамбъл на община Сопот.

Кметът на община Велинград твърдо застава против откриване на мина „Грънчарица”. Той подчерта, че мината ще замърси водата на Велинград и няма да допусне тя да застраши здравето на хората. Ще бъде пагубна и за икономиката и туризма на града и региона.

Д-р Костадин Коев и велинградчани са доволни от обективната оценка на експертите, въпреки че концесионера заплаши, че ще си търси правата в съда.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 13:48  28.09.17
  След като си има Русия за подобно мръсна работа,що трябва да си унищожаваме природата?Ще им платим с техните пари от техните туристи.
 • Никой
  Отговор
  2 15:12  28.09.17
  Истината е друга ,ако има мина няма да има евтина работна ръка за хотелите
 • Ххх
  Отговор
  3 16:07  28.09.17
  Бе вие мина на живо виждали ли сте, дето коментирате.Всичките да ги затворят по- добре.

Напиши коментар:


Публикувай