2 012 13

Ирина Бокова регистрира частна фирма в апартамент на ЮНЕСКО в Париж

БиволЪ

Френската фирма BOKOVA IRINA MITREV GUEORGIEVA е създадена през януари 2016 г. Това показва справка в официалния сайт на френската Агенция по вписванията към Търговските съдилища – INFOGREFFE.

Фирмата не може да бъде открита, ако се търси с ключовата дума BOKOVA, но излиза при търсене с някое от другите имена. Предмет на дейност на фирмата е “отдаване под наем на жилища”. Статутът на дружеството е еквивалентен на българското ЕТ (Едноличен търговец).

Седалището на фирмата е на адреса на служебния апартамент предоставен безплатно от ЮНЕСКО на Ирина Бокова. Той се намира на адрес 11 PLACE VAUBAN 75007, PARIS 7, в сърцето на един от най-престижните парижки квартали.

Когато хазяйката ти е шеф на ЮНЕСКО…

Както разкри разследване на Биволъ, Ирина Бокова и Калин Митрев са придобили със сигурност поне едно жилище във Франция, което се намира в близост до българското посолство на ул. Général Camou (в модерната сграда на заглавната снимка).

Жилището е закупено през 2011 г. за 1 млн. евро. По това време средната цена за квадратен метър в този квартал е между 11 и 12 хиляди евро, което означава, че жилището е с квадратура около 90 кв.м. Такива апартаменти в този квартал в момента се предлагат за над 3000 евро месечен наем.

Френският имотен регистър не е национален и няма възможност за търсене онлайн, поради което не може да се разбере лесно дали Бокова и Митрев притежават и други жилища във Франция, които да се отдават под наем през тази фирма.

Разследване на имуществото на Бокова и Митрев разкри, че те притежават апартаменти в Париж, Лондон и Манхатън на обща стойност 4.7 милиона долара, като известните им доходи достигат 2.7 милиона долара.

От неотдавна публикуваните разкрития за Азербайджанската перачница стана известно, че Калин Митрев е получавал от фирми свързани с режима в Баку доходи като консултант по хидрополитически проекти.

Дейност в нарушение на правилата?

В официалните документи на ООН и ЮНЕСКО ясно са разписани правилата и регулациите за външна дейност на служителите и използването на имуществото на международната организация. Ситуацията с частната фирма на Ирина Бокова повдига сериозни съмнения за поне две нарушения на тези правила.

Най-напред генералният - директор на агенцията ЮНЕСКО няма право да получава доходи от външни на Организацията източници, както е записано в Правилата за персонала на ЮНЕСКО от 2009 и Стандартите за поведение на международните служители от 2014 г., приети от Генералната асамблея на ООН от 2013 г.

Бокова е овластена да си даде сама тази привилегия, но това би било драстичен конфликт на интереси.

Друг проблем е, че според правилата на ООН използването на имуществото и активите на Организацията може да става само за служебни цели. Използването на служебния апартамент на подопечната на ООН агенция ЮНЕСКО за седалище на частна фирма се разминава с правилата на международната организация.

Нито прессекретариатът на ЮНЕСКО, нито Офисът по етика отговориха на запитванията на Биволъ за коментар на ситуацията с фирмата на Бокова.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 22:57  28.09.17
  Ако навремето бяхме третирали рубларастите с напалм, сега нямаше да имаме тези проблеми.
 • амиии
  Отговор
  2 22:58  28.09.17
  комунисти сър!
 • ivo
  Отговор
  3 23:40  28.09.17
  Милата родолюбка колко е усмихната и приятна
 • Коко
  Отговор
  4 00:00  29.09.17
  Хахаха, Папата (ЙП2) навремето трябваше да се хвали, че има "българска следа" , а не да се съмнява! Глей ко стаа брат - мюсулманите вкарват стотици хиляди, за да повлияят на европейската политика, а ние цопнахме една БОКОва и кеф ти офис в централата на ЮНЕСКО! Влизаме с шутове в Историята на ЕС!!!

 • no name no face no number
  Отговор
  5 08:50  29.09.17
  Такива като тая май затвор не ги лови. Трябва основна смяна та системата в Бг и парламента просто да се премести в някой затвор.
 • Мразя българските комунисти
  Отговор
  6 09:19  29.09.17
  Още много години ще имаме бивши комунисти, които пропагандират равенство и ще се озъбват на всеки, който дръзне да им показва кирливите ризи.
 • antimediator
  Отговор
  7 09:32  29.09.17
  Някои другари са повече другари от останалите. Комунист на снимка да го видиш му удари шамар.
 • ром с карта на БСП
  Отговор
  8 09:46  29.09.17
  Другарката Курнелия няма ли да си отвори и тя някоя фирмичка...ей тъй за благото на българския народ.
 • 9 10:02  29.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • РЪБ
  Отговор
  10 12:33  29.09.17
  ЧУДО ГОЛЕЕЕМО СТАНАЛО, ЧЕ БОКОВА СИ ДАВА СОБСТВЕНИЯТ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ!!!!!! МА ТО СТРАААШНО НЕЩО ,.....ЧУДО ГОЛЕЕЕМО СТАНАЛО!!!!!!!!! НЕ ВИЖДАМЕ В ПАРЛАМЕНТА НИ, КОИТО ОГРАБВАТ ОТ ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА ......НАРОДА СЕ БУНТУВА КОРАВО ПРОТИВ ПРОСТОТИЯТА ИМ И ГРАБЕЖИТЕ ИМ,..........И СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА, ПАК ГЕРБ НА ВЛАСТ........++??!?!,АМА ВЕДНАГА ВИДЯХМЕ НАЕМА ОТ АПАРТАМЕНТА НА ИРИНА БОКОВА!!!!! АЗ СЪМ ТВЪРДО "ЗА" ИРИНА БОКОВА ДА БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!! СУПЕР ДОСТОЙНА ПОЛИТИЧЕСКА ЛИЧНОСТ С НЕВЕРОЯТНО МНОГО КОНТАКТИ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА!!!!!!!!! НЯКОЙ ДРУГ ГАЛФОН, ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ЛИ ДРУГА ТАКАВА ЛИЧНОСТ С ТАКОВА ВЛИЯНИЕ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА?????????????????????? ИРИНА БОКОВА- ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #12

 • no name no face no number
  Отговор
  11 13:42  29.09.17
  Ръб си вярно е......Бих я предложил за затвора в Пазарджик
 • fakti
  Отговор
  12 13:47  29.09.17

  До коментар #10 от "РЪБ":

  написал си : ,,НЯКОЙ ДРУГ ГАЛФОН, ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ЛИ ДРУГА ТАКАВА ЛИЧНОСТ...'' еми като гледам няма друг галфон.Само ти си.
 • Веселин Величков
  Отговор
  13 15:27  29.09.17
  На всички въпрос : С какво регистрацията уврежда апартамента? Ако Бокова има право да го ползва определен период, какъв е проблемът - нали дава под наем собствен, а не служебен апартамент? Всичките бивши политици наши и чужди , като имат право на офиси за определен период, дали процедират по-различно? Като имаш служебен телефон не го ли даваш за лични контакти? Великата криСталинка която отнесе милиони от еврокомисията, а я назначиха в американска банка (тъй де за отплата дето им е прокарвала интересите) що не я оплюхте?

Напиши коментар:


Публикувай