Last news in Fakti

28 Септември, 2017 16:06 3 458 17

Все повече българи купуват оръжие

  • оръжие-
  • сигурност-
  • терористи

Много хора се страхували от терористи

Все повече българи купуват оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

Притежателите на законно огнестрелно оръжие в България са 340 583 души, сочи справка от тази година. За сравнение миналата година те са били около 250 000. Експертите твърдят, че желаещите да имат оръжие се увеличават всяка година. За 40% от тях е обявено, че се ползват за самоохрана, а над 180 000 оръжия са предназначени за лов. Валидността за всяко разрешително е 5 години.

"В последните 1-2 години при нас се засилиха посещенията. Забелязва се рязко увеличаване на посещенията след терористичен атентат по света. В разговорите си с тях научавам, че те се страхуват, че терорист може да влезе в заведение и да започне да стреля. Хората искат да имат възмпжност да се защитят", коментира пред Нова тв Делян Цветанов, инструктор по стрелба.

"Тенденцията е в световен мащаб, не само в България. Хората се притесняват от грабежи, в селата например се създават доброволни дружинки, които да патрулират. Хората са изгубили доверие в системата, липсва им чувство за сигурност", каза адвокат Бистра Спасова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    31 1 Отговор
    Хората вече не искат и да търсят МВР. Защото полицаите са едни регистратори, които само събират инормация, без да има резултат. Дори и да хванат някого съда после го пуска и ти, като жертва, си на прицел за отмъщение на същия този индивид. В някои случаи полицаите дори покриват престъпленията, било то заради познанства, било то по наредане.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Бай Благой

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Дано не си прав!
    Ама "гледам и не вярвам на ушите си"!!
  • 3 орейхалк

    20 1 Отговор
    Трябва да имаме право на лично оръжие и право да го използваме за защита!
  • 4 Гост2

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Напълно съгласен с коментарът ти. С нашата правосъдна система знаят че се разминат с 3 до 5 години, заменени с изпитателн срок за 5
  • 5 Поршето на ловеца

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Хората искат да имат възмпжност да се защитят.
  • 6 34556

    7 1 Отговор
    От тези 340.000 пригежатели на оръжие един малък процент ще влязат в затвора затуй че са го купили

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "34556":

    Защо? Нали е законно.
  • 8 Чавек

    15 1 Отговор
    Трябва хората да имат право на законо оръжие. В бг уж имаш право но нямаш. Вадиш докоменти курсове и тн... и някой ти казва не доказана нужда. Не даваме. Няма такава глупост. 90% от белите с законно оръжие са от изстрищяли бивши воени и полицай за тях може за цевилен не.
  • 9 До коментар7

    9 2 Отговор
    На практика не можеш никога да го използваш БИЛО то и самоотбрана!!Винаги ти си виновен а и риска да го използваш за глупост която ще ти струва много е голям!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Човек

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "До коментар7":

    Оръжието е като презерватива. По добре да го имаш и да не тирябва отколкото да ти потрябва и да го няма. А тъпите американи казват подобре да те съдят 11 от колкото да те носят 6.

    Коментиран от #11

  • 11 Мераклия

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Човек":

    Малко не разбрах сравнението ти. Аз лично като си купя презервативи ги купувам с цел щото нещо е паднало и ще го ...... ! Трябва ли ако имам пистолет да гръмна някой?
  • 12 гиби

    9 2 Отговор
    притежаването на лично огнестрелно оръжие е демократично и констиционно право И НИКОЯ ИНСТИТУЦИЯ НЯМА ПРАВА ДА ГО З А Б Р А Н И

    Коментиран от #13

  • 13 ААА

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "гиби":

    И никой не го забранява , просто цедката е по-ситна, и процедурата усложнена, и оскъпена, Нали не искате разни м...ли и психясали типове да ви вадят пищаци по кръстовища села и паланки ?
  • 14 До коментар7

    4 2 Отговор
    Сега да ти кажа какво имам в предвид!Имах оръжие ,карам си един нормален ден в града и един дрогиран тинейджър започна да ме засича от ляво от дясно понеже си карах просто НОРМАЛНО но той реши че може и да ме псува на майка ми???Направих му знак да спре и да го ,,попитам,, защо ме псува ?Вместо това започна да развява срещу мен някакъв пистолет и да ме псува !!!Стиснах със зъби и просто на следващия светофар остана зад мен и го изгубих!Каво щеше да стане си викам после през целия ден ако бях дал на късо в себе си имах законен H&K ?След един месец го продадох!!!Това имах предвид!!!

    Коментиран от #15

  • 15 БГ пироман

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "До коментар7":

    Ами изобщо не е трябвало да си изкарваш разрешително и да купуваш боен пистолет щом те е страх да стреляш по човек. А точно за това е оръжието, да се стреля по хора в случай на нужда, само че не всеки е готов да го направи. Щом нямаш куража да стреляш по-добре изобщо не си купуваш оръжие, щото то е направено да убива а не просто като играчка за забавление.
    П.П. А какво би станало ако др.сльото дето те е псувал те беше гръмнал с тоя пищов дето има.......а ти имаш законен патлак в себе си
  • 16 1234

    0 0 Отговор
    Моля да уточнявате българи или български граждани от турски или цигански етнос.Защото с настояването на ДПС се разреши на ловците да притежават по вече от две огнестрелни ловни оръжия,и по вечето етнически турци притежават по три четири бойни карабини съвсем законно.Искам да ви напомня,че ловците у нас са по вече от армията ни и това говори много лошо за националната ни сигурност.
  • 17 1234

    0 0 Отговор
    Направете справка и колко българи и колко български граждани от турски произход имат огнестрелни оръжия и по колко броя законни и НЕЗАКОННИ. После сравнете и ще видите очевадната разлика в съпоставянето на данните.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове