723 14

БХК спъва кандидатурата ни за домакин на Евроагенцията по лекарства

Мартин Христов

От Българския хелзинкски комитет оспорват позитивите на домакинството ни за Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В открито писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, до председателя на ЕП Антонио Таджани и до директора на ЕМА - Гуидо Рази, с копие до премиера Бойко Борисов от БХК изразяват опасения дали ще се опазват правата на хората с различна сексуална ориентация.

Повод за писмото до ръководителите на европейските институции е кандидатурата на град София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и писмото на група ЛГБТ служители на агенцията от 29 август 2017 г., обясняват от БХК.

В това писмо групата ЛГБТ служители се притеснявали новото седалище на институцията да бъде в държава-членка, която не признавала семействата на лица от един и същ пол, информират от БХК.

При предаване на документите за кандидатурата на София за домакин, министър-председателят на Република България Бойко Борисов заяви, че служителите на ЕМА и техните семейства ще имат безпрепятствена релокация в България и достъп до отлични условия за жилищно настаняване, образование, здравни услуги и възможност за работа, припомнят от Комитета.

При представянето на кандидатурата на България в Брюксел на 19 септември 2017 г. заместник-министърът на здравеопазването на Република България Мирослав Ненков пък отговори на тревогите повдигнати в писмото на служителите на агенцията с това, че ежегодно в София се провежда ЛГБТИ парад на гордостта, припомнят от БХК.

Този провал на българското правителство да разпознава неравенствата на ЛГБТИ хората в България и това отричане на проблемите и предизвикателствата, с които те се сблъскват поради своята сексуална ориентация или полова идентичност, идва като продължение на изявлението на премиера Борисов от 22 юни 2017 г. по повод десетата годишнина на София Прайд. Пред българските медии той заяви, че „не трябва толкова да се парадира“ и че е абсурдно да се говори за преследване на ЛГБТИ хората в България, подчертаха от БХК.

И допълниха, че искат да посочат, че притесненията на служителите на ЕМА, които са част от ЛГБТИ общността, са напълно основателни.

Причините за това, според тях, са следните:

- Българското правителство не признава брак, нито друга форма на узаконяване на семейството между лица от един и същи пол, независимо дали става въпрос за семейство на български и чуждестранен гражданин или на двама чуждестранни граждани.

- В практиката си българският съд отказва защита от домашно насилие на лица от техен партньор от същия пол, тъй като тълкува понятието „фактическо съпружеско съжителство“ като препращащо към определението за брак, което в Конституцията на Република България и Семейния кодекс е „съюз между мъж и жена“. Следователно, произнася се съдът, лицата с интимен партньор от същия пол са изключени от защитата на закона.

- Българският наказателен закон не признава престъпленията от омраза на основа на сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяване на пола.

- През март 2016 г. Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) публикува доклад за резултатите от интервюта с над 1000 души, проведени в 19 държави членки на ЕС, в това число и България, относно това как насочените към равноправие на ЛГБТ хората закони и политики могат да бъдат ефективно приложени на практика, за да повлияят позитивно върху живота на хората.
Сред находките на FRA са това, че официалните лица, отговорни за прилагането на закони и политики, често пъти хранят предразсъдъци спрямо ЛГБТИ хората; че учебното съдържание не съдържа обективна информация за сексуалната ориентация и половата идентичност; че много здравни експерти все още третират хомосексуалността като психопатология

- В България липсва законоустановена процедура за промяна на пола. По тази причина признаването на пола на лица, които не се идентифицират с пола приписан им при раждане, е възможно единствено със съдебно решение.

Съгласно данните на Евробарометър за дискриминацията в ЕС през 2015 г. България е на дъното сред страните от ЕС по подкрепа за еднополовите бракове с едва 17% (при 61% средно за ЕС). Парламентарно представените политически партии от 1989 г. насам или открито се противопоставят на идеи в тази посока, или избягват да заемат позиция, заявиха още от БХК.

Подписани под писмото са Венета Лимберова от "Младежка ЛГБТ Организация Действие", Симеон Василев от Фондация "GLAS", Моника Писанкънева от Фондация "Ресурсен Център Билитис" и председателя на БХК Красимир Кънев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Све
  Отговор
  1 20:46  28.09.17
  Приятелите на България от Америка, Хелзинки, Отворено общество и подобни не спят. Кой ли бг политик пръв ще дръзне да ги постави на мястото им- извън България

  Коментиран от #4

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 20:47  28.09.17
  Кво?
 • ХОР идиоти
  Отговор
  3 20:51  28.09.17
  Нормални държави забраниха действия на тези соросоидни кърлежи.За тях България ще е добро място САМО КОГАТО изчезне и последен българин и останат цигани и обратно ориентирани хора..
 • Патриот
  Отговор
  4 20:57  28.09.17

  До коментар #1 от "Све":

  Няма такива. Всички кърлежи са на хранилка при тях. ЗА това циганите ни трепят безнаказано, а да посегнеш на циганин е равносилно на държавна измяна. Всички членове на тези организации са за... онзи свят.

 • 5 20:59  28.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Zax
  Отговор
  6 21:18  28.09.17
  Кое му е Българското на тоя "комитет" ? До сега нищо не са направили ЗА България. Единствено ПРОТИВ България работят.
 • Morgoth
  Отговор
  7 21:23  28.09.17
  Ако някой все още има съмнения относно антибългарската дейност на БХК време е да се събуди.
 • Шопа
  Отговор
  8 21:59  28.09.17
  Не вждам нищо смислено в брак между обратни, без значение от пола, с брак и без брак все си е тая.Нито се възпроизвеждат нито пък могат да отгледат деца пълноценно. Остават само плътските наслади, които може и без брак.както и нищо смисленно и в БХК.
 • хук
  Отговор
  9 22:18  28.09.17
  Само дето миналия ден имаше статия, че 90% от служителите не искат да се местят. И нас ни дискриминират спрямо м....вцииите ама БХК нещо мълчи!
 • РУМЕН
  Отговор
  10 22:22  28.09.17
  Нормало е да се преименува АБХК (Анти Български Хелзински Комитет)!
 • Пустиняка
  Отговор
  11 22:29  28.09.17
  БХК = Сорос
 • Гост
  Отговор
  12 22:41  28.09.17
  Кога ли от тази дивашка държава ще се пръкне някакъв комитет бил той и за защита на кокошките.
 • 13 00:25  29.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 1234
  Отговор
  14 18:27  01.10.17
  До кога ще ги траем тия п....си да се месят в политиката на България.Крайно време е да ги ИЗГОНИМ от България без право да влизат в държавата ни под никакъв повод.Това са ненормални хора.Като искат да има еднополови бракове да се самопроизвеждат сами,да не им позволяват да осиновяват деца и да им провалят нормалния живот даден ни от природата,,от Господ",както искате така го разбирайте.Не е редно едни извратеняци да казват какво ще става в държавата ни!Да се омитат докато не са ги пребили,защото вече прекалиха.Няма много да ги траем.Да отиват в Анадола там опитите да забременяват такива п....си още продължават.

Напиши коментар:


Публикувай