841 3

Показват непубликувани досега документи от личния архив на Цар Симеон II

Изложбата ще е на 3 октомври в зала “Архиви” в София

Константин Карагьозов

На 3 октомври 2017 г. от 17.30 ч. в изложбена зала “Архиви” (София, ул. “Московска”№5) ще бъде открита документална изложба, посветена на 80 годишнината на Н.В. Цар Симеон II. Изложбата съдържа документи от личния архив на Царя от времето, когато живее в изгнание в Мадрид и които ще бъдат показани за първи път.

След като през 2006 година Негово Величество дари на Главно управление на архивите при Министерския съвет личния архив на своя дядо Цар Фердинанд, през 2009 г. Цар Симеон II направи отново дарение на Държавна агенция “Архиви” на своя архив.

Представените на изложбата документи представляват част от кореспонденцията на Царя с действащите монархии, с европейските институции, емигрантските политически и културни организации. Архивът съдържа много информация за благотворителната дейност на Царското семейство в помощ на българи в чужбина и нуждаещи се в България.

Негово Величество предостави на ДА “Архиви” кореспонденцията, която е поддържал с български интелектуалци в изгнание, журналисти, представители на културните и спортните среди, музикални дейци, българското духовенство и обикновени хора, които са изпращали своите молби за помощ или поздравления по различни поводи до Царската канцелария.

Документите, които ще бъдат изложени за първи път са само една част от свидетелствата за активната политическа дейност на Царя в периода на 50-годишното му изгнание. Организатори на събитието са ДА “Архиви” и Фондът за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Йоанна”.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 06:00  30.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мое Величество
  Отговор
  2 06:53  30.09.17
  България цар няма! Значи няма такъв човек ,към когото да се обръщате с "негово величество".
 • no name no face no number
  Отговор
  3 08:55  30.09.17
  Има само един Цар Симеон дал много за величието на България........ е има и един псевдо цар, който неуспешно се опита да посрами това велико име. Но въпреки, че си взе всичко, което разбира се не му се полагаше Той ще остане най големият мизерник и лъжец в сърцата и съзнанието на хората.

Напиши коментар:


Публикувай