1 142 4

Започват проверки на разрешителните за оръжия

ВАП се е самосезирала заради множеството инциденти с използване на оръжия през годината

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Върховна административна прокуратура (ВАП) e започнала проверка дали огнестрелните оръжия се използват за целите, заради които са издадени разрешенията за носенето им и употребата им. ВАП се е самосезирала заради множеството инциденти и извършени закононарушения и престъпления с използване на оръжия в цялата страна в периода март – септември 2017 година.

Най-фрапиращият случай беше, когато софиянец застреля 45-годишната си съпруга в заведение посред бял ден и се оказа, че разрешителното за оръжието му е изтекло преди 9 години, а МВР не е направило нищо.

ВАП е възложила на Главна дирекция „Национална полиция“ да извърши проверка дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосновала необходимостта от издаването на разрешително за придобиване, съхранение и/или носене, и употреба на оръжия и боеприпаси за тях е налична и към настоящия момент.

Главната цел на проверката е да се установи дали оръжията, за които са издадени разрешителните, се използват за някоя от лимитативно определените граждански цели в чл. 6 ал. 3 и чл. 58 ал. 1 т.10 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

ВАП е разпоредила на Главна дирекция „Национална полиция“ в друмесечен срок да обобщи и анализира резултатите от проверката и да предприеме конкретни мерки за отстраняване на констатираните нередности и слабости, с цел подобряване на дейността по контрола на оръжията и боеприпасите.

България


Още по темата

 • Все повече българи купуват оръжие

  Все повече българи купуват оръжие

  Притежателите на законно огнестрелно оръжие в България са 340 583 души, сочи справка от тази година. За сравнение миналата година те са били около ...
  28.09.2017
  1 297
  17

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  1 12:17  29.09.17
  Тук оръжията са за да стоят в касата зощото за каквото и да го ползваш все е неправилно и ти го отнема мвр...като искаш да гръмнеш някои винаги ще намериш оръжие или ще се изработи на струг и фреза по размери на детаилите
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 12:25  29.09.17
  Левак, трудно се щрапа предпазител...
 • Генчо
  Отговор
  3 18:01  29.09.17
  Да не ги хвана базьола господа депутатите, че има много оръжия раздадени
 • 1234
  Отговор
  4 22:27  30.09.17
  Най много оръжия има в ловците мюсулмани.Те имат по три четири бойни карабини освен ловните гладкоцевни пушки .

Напиши коментар:


Публикувай