365 1

Симеон Втори на конференция в Мадрид

Посолството ни отбеляза първото десетилетие от членството на България в ЕС

Константин Карагьозов

Посолството на България в Мадрид отбеляза първото десетилетие от членството на България в ЕС със съдействието на Представителството на ЕК. Конференцията бе проведена на 27 септември т.г. със специалното участие на Симеон Сакскобургготски, участието на Юрген Фьокинг, заместник-директор на Представителството на ЕК в Мадрид, генералния директор по интеграцията и координацията на общите въпроси на ЕС в испанското Външно министерство - Хосе Паскуал Марко Мартинес и генералния директор по европейските въпроси в МВнР на България Бойко Мирчев.

Модератор на конференцията бе Чарлс Пауел, директор на Кралския институт "Елкано", който е най-престижната неправителствена институция в Испания по въпросите на международните отношения, със силно влияние върху политическите и обществените среди.

Гости на конференцията бяха представители на дипломатическия корпус в Мадрид, на академичните и политически среди на страната. Сред присъстващите бе и г-н Пабло Касадо заместник генерален секретар по комуникациите на Народната партия, управляваща в момента в Испания.

В изказването си Царят подчерта, че България е преодоляла икономическата и финансова криза благодарение на това, че е част от европейския проект, в рамките на който се търсят солидарни решения. Стратегическото ѝ географско положение в Югоизточна Европа я прави фактор в ЕС по отношение на диалога с ключови партньори като Турция и Русия. Точно след 10 години членство страната ще поеме първото Председателство на ЕС и ще трябва да търси общи решения по отношение на бъдещето на Съюза и неговите политики.

„Крайно време да направим „ребрандинг“ на страната, с цел разбиване на старите стереотипи, с които ни познават в Европа като бивша страна от съветския блок", каза още Царят. „За това, освен държавните политики, голяма роля имат волята и усилията на гражданското общество у нас.“

„Бъдещето на Европа минава през дигитализиране на индустрията и икономиката, за да може да остане в първите места на световната икономика. България с традициите и отлични IT специалисти може да бъде в челните редици в този процес“.

Негово Величество също така отбеляза, че намира за много интересни предложенията на френския президент Макрон за преразглеждане на европейската политика за бежанците, както и за изграждане на отбранителна независимост на Европа.

„Обединена Европа е единственото устойчиво решение за интересите и благоденствието на европейските граждани, за вътрешната и външна сигурност на Съюза“, завърши Симеон Втори.

По думите на Генералния директор Хосе Паскуал Марко Мартинес, Испания е подкрепила България в подготовката ѝ за членство в ЕС и НАТО и двете страни са преодолявали в сътрудничество редица проблеми през последните 10 години, включително тежката икономическата криза. Предстоящото председателство на ЕС, което страната ще поеме от 1 януари 2018 г., ще бъде своеобразен тест за търсене на компромис и баланс между реализма и утопията за бъдещето на европейския проект и България може да допринесе с прагматичния си подход.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Много нагли копелета
    Отговор
    1 13:29  02.10.17
    Служителите на посолството в Мадрид са АБСОЛЮТНИ МАРОДЕРИ, ТАМ ТАКСА ПОД 30 ЕВРО НЯМА, А ОБИКНОВЕНО ВЗИМАТ 50 ЗА ПЕЧАТ, ДА НЕ ГОВОРИМЕ АКО ТРЯБВА ПРЕВОД,

Напиши коментар:


Публикувай