457 8

Екатерина Захариева: Да се гордеем с приноса на България към европейската правна система

Стефанаки Йоанис

„Не забравяйте, че българската правна мисъл стои в основата на редица европейски инициативи – България например бе една от трите държави, инициирали общата европейска прокуратура. Така че нека имаме полагаемото ни се самочувствие и набележим как ние можем да допринесем към общата европейска правна система.”

С тези думи заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в конференцията „Прилагане на правото на ЕС в България в периода 2007-2017 година”, която се проведе в София. Събитието бе организирано от Висшия адвокатски съвет и Българската асоциация за европейско право по повод 10-ата годишнина от членството на България в ЕС. Негов гост бе председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс.

„Тази година отбелязваме не само нашите първи 10 години в ЕС, но и 60 години от подписването на Римския договор. Нека си припомним какъв път извървяхме от Рим до Лисабон, от мечтата на малцина до бъдещето на мнозина”, каза министър Захариева. „Искам ми се да си спомним, че това не е просто съюз за стомана, за фондове, за бюрокрация, а за мир, право и основни свободи. Това е най-демократичният съюз. В него върховенството на закона не отстъпва пред никой финансов интерес”, допълни тя.

По отношение бъдещето на ЕС министър Захариева изрази оптимизъм, защото „винаги след кризи Съюзът излиза по-силен”. За да се случи и сега това, България ще подкрепя промяната при взимане на решения в съюза. „Трябва да правим това заедно и обединени, защото само така ще отговорим на предизвикателствата”, допълни тя.

„Европейският съюз е всичко онова, което днес ни свързва”, я допълни и основният лектор в конференцията – председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс.

„Започвам лекцията си с едно извинение, - посочи Ленартс. – Не говоря български. Моят роден език е холандски. Аз съм фламандски белгиец. Днес обаче говоря пред вас на английски като гражданин на Европа.” Според него фактът, че всички в европейското семейство говорим като равни и се уважаваме взаимно е истинската придобивка за Европа 60 години след началото на днешния ЕС. „Затова съм особено щастлив, че днес заедно с вас празнувам 10-ата годишнина от влизането на България в Съюза”, допълни той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 22:04  29.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бай Иван
  Отговор
  2 22:07  29.09.17
  Оле майко приноса!!!!!!!!!!!!!!!!!! Кви се глупости говоря!!!!!!!!!!!!! Та даже и някой пише за тях!!!!!!!!!!!!!
 • юрист
  Отговор
  3 22:17  29.09.17
  Не отидох на тази конференция- нямам никаква работа сред политиците...Иначе темите в нея са много полезни за всеки цивилист, практикуващ в България. А захариева искам да попитам само 1 нещо- какъв е нашият принос за европейската правна система- чл.418 от ГПК ли, който не съществува в другите ЕС държави? Да беше се похвалила поне с приноса в юридическата наука на корифеите ни - нашите уважавани в цял свят професори по търговско, гражданско и облигационно право, но не от 2017г. , а от 30тте години на 20 век, щеше да е по-добре и по- намясто....
 • стоян георгиев
  Отговор
  4 22:32  29.09.17
  тая па тая...след всяко неино изказване на герб му падат 5 пункта от реитинга.дори концерт на веско маринов в подкрепа на герб неможе да бъде толкова жалък,колкото е жалка тази .що не обясни като толкова много сме допринесли в европеиската съдебна система що още сме под мониторинг и на всеки доклад обясняват лично на тая убавица че сме двоикарите на европа точно в съдебната система!

 • Хуясалия
  Отговор
  5 08:12  30.09.17
  Тая се учи бързо от племенния си вожд, да дрънка колко са допринесли за благото на своя и чижд народ. Само с дрънкане пък празна глава не става
 • бял
  Отговор
  6 11:10  30.09.17
  Малии,колко си тъпа,ужас
 • гост
  Отговор
  7 09:58  01.10.17
  Още е рано да се гордеем. Ще се гордеем когато корумпираме целия евросъюз. За сега имаме успех само с отделни комисари.
 • Русенец
  Отговор
  8 14:19  02.10.17
  За това в България е пълен правен хаос и джунгла. поправките на законите са непрекъснати и юристите нямат време да ги научат и приложат. Това е голям принос за европейското право и най-вече за мафията. Корупцията при магистратите е пословична и делата се решават според парите а не закона !

Напиши коментар:


Публикувай