680 4

Двойно са намалели производителите на мляко

Може да се очаква поскъпване на млечните продукти

Константин Карагьозов

Поскъпване на млечните продукти може да се очаква поради недостиг на мляко в ЕС, смятат от Асоциацията на млекопреработвателите. Министърът на земеделието Румен Порожанов и фермери в Луковит обсъдиха проблемите в бранша и дегустираха продукти от местни производители на националния събор "Млечния път на България през вековете", предаде БНТ.

Производителите на мляко за последните 10 години пък са двойно по-малко. Асоциацията на млекопреработвателите иска промяна на политиката за подпомагане и засилена проверка на всички ферми. Според тях, така ще се намали сивия сектор при продажбата на мляко, който е близо 50 %.

Въпреки че тази година парите от ЕС за "Училищно мляко" са два пъти повече, фермерите, които кандидатстват, намаляват. "От 11 до 21 септември са подадени 163 заявления. 8 са от производители, останалите са от търговци", коментира Живко Живков от Държавен фонд "Земеделие".

"За съжаление имаме голямо производство. Това е популяризиране на българския продукт и на качеството на българския продукт", смята министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Maria
  Отговор
  1 12:29  30.09.17
  За сметка на товаСофия се увеличидвоино,вЕвропа навсякъде чувашбългарски а селата ни пустеят.Тук таме циганитесе опитват но липства приемственостНужниса.години за това.Положението е плачевно.Само чудо ще ни помогне,дайБоже!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 12:38  30.09.17
  Аз купувам млеко само и изключително от черно-сивия сектор на село, тук му казваме "краварО", човека гледа много стока, предимно крави - два пъти в седмицата по една туба 11л. още топло издоено го докарва сутрин, от него си правим и кисело мляко и масло, оставяме и за пиене или готвене там, аз го пия сурово и неварено. За кореняк-столичани и пловдивчани обяснявам: В пресното млеко требва да има каймак, много каймак. От каймака се вади масло, и пак остава слой каймак в тенджерето и в бурканите с кисело млеко. Това, дето пиете в PVC/картон от супера НЕ е млеко, з@е.ете сърцераздирателните реклами на Верея, Мегле и т.н. Млекото има жълтеникав оттенък, истинското. Гъсто е, с плътен и наситен млечен вкус.
 • 333
  Отговор
  3 13:03  30.09.17
  Държавата се подиграва с животновъдите, плаща им за литър мляко 50ст.

  Коментиран от #4

 • Ото
  Отговор
  4 09:32  03.10.17

  До коментар #3 от "333":

  Ти шегуваш ли се. В нашия край е 30 ст. на мандрата. Ако ти изнася. Повечето хора си разпродадоха животните. 30 ст. стана цената, поради това, че се наложи забрана за търговия с Русия, на първо място и точно тогава имаше едни малки наредбички, направени от министерство на земеделието, което допълнително натовари сектора. Интересното беше, че всичко се направи с цел по-добри печалби на прекупвачите, както винаги. Цената намаля на суровината но в Кауфланд не мръдна ни грам. После като се случи и това с Русия и цилия евро съюз се чудеше какво ще прави това мляко, което е произвел и цената стана такава. Един приятел си продаде кравите плачейки. 12 животни. Това е положението. Сега поне има недостиг, цената на суровината ще нарасне поне двойно, но да знаете, че в Кауфланда до вас, този път ще се промени цената, като промяната ще е на горе. Честито.

Напиши коментар:


Публикувай