441 5

Синдикат: Държавата дезертира, вместо да предоставя защита от пожари

Синдикалната федерация на служителите в МВР ообвини ръководството на МВР в безхаберие и некомпетентност

Константин Карагьозов

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разпрати писмо до медиите, отбелязвайки с огромно съжаление опита на държавата, в лицето на ръководството на МВР, да дезертира от предоставянето на една, гарантирана от държавата, базисна необходимост на всеки гражданин на Република България, а именно защита при пожар, бедствие или авария. Тази част от дейността на МВР, в сферата на сигурността се осигурява основно от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението.

Ето какво още пишат от синдиката:

Сериозните разминавания в последните три години между СФСМВР и професионалното ръководство на ГДПБЗН, и съответното политическо ръководство на МВР, в лицето на определен ресорен зам.-министър, по отношение на откровени нарушения, касаещи безопасността, както на гражданите, така и на отделния служител, достигнаха своя апогей в края на тази седмица - по признание на главен комисар Николов и министър Радев /наследил проблема от предшествениците си/, ПБЗН не е в състояние да осигури едва 190 щата, за да не се наложи съкращаване на 10 участъка и две районни служби, ангажирани с пожарогасене и спасяване.

СФСМВР вече три години води непрекъснати спорове, с необходимите аргументи, за нуждата от минимум трима служители в екип. Отстоявахме и отстояхме тези минимални за Европа стандарти в името на безопасността на нашите колеги и на самите граждани.

Ръководещите на главната дирекция и съответните служители на политическото ръководство на МВР имаха на разположение цели 2 години, за да приведат в действие изискванията на една Наредба, приета след продължителни протести на Федерацията пред Народното събрание на Република България. Това неизпълнение, според СФСМВР, е напълно умишлено или вследствие на откровена некомпетентност.

Недоумение буди и фактът, че тези съкращения, в територии където и до момента времето за реакция е било доста бавно и е създавало възможност за пожари със сериозни материални загуби, се обясняват със забележете: "допълнително закъснение от 7 до 12 минути...", изказани от професионален ръководител.

Изборът за закриване на служби в два от трите ни зимни курорта и "поканата" те да бъдат заместени от частни фирми е нелепо.

Организацията се противопоставя остро на всякакви опити за закриване на служби за пожарна безопасност и защита на населението с всички позволени от закона средства, както за да защити членовете си в засегнатите служби, така правото на всички граждани на Република България да имат равен достъп до служби за ПБЗН.

СФСМВР счита, че чл. 61 от Конституцията: „Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон“ трябва да бъде спазван не само от „обикновените“ граждани, а в много по-голяма степен от гражданите на Република България, които заемат ръководни длъжности в МВР и ГДПБЗН, в чието задължение е да прилагат както специалните закони, така и Конституцията на Република България.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  1 17:12  30.09.17
  Тия дни някакъв тупан се изказваше по телевизията, че трябвало хората в България да започнат да си наемат частни противопожарни екипи. То само това остана. Вече почти всеки вкара СОТ, защото патрулка на охранителна полиция почти не може да се види по улиците, сега и частни пожарни ще наемаме. Лекуваме се в частни болници, защото закриха повечето държавни... Общо взето държавата работи за 240 нагли гърла, а останалите 4 999 760 души кучета ги яли.
 • Гостенин
  Отговор
  2 18:59  30.09.17
  Спомнете си в преди две години за половин година време напуснаха 3000 слижителя на МВР , сега по спешност назначиха 1000 и още толкова трябват ама няма кой да дойде , е и сега ще стане така закриват виждат че грешат и после ще възстановяват.Това се казва компетентност.
 • Ми оплачете се
  Отговор
  3 22:24  30.09.17
  на Главният Пожарникар на Републиката.
 • анонимна
  Отговор
  4 09:44  01.10.17
  Е,това с „главния пожарникар на Републиката“беше доста интересно... Но на практика и аз мисля,че държавата ни отдавна я няма!
 • гост
  Отговор
  5 09:48  02.10.17
  Държавата ни взима данъци, за да осигурява безплатна защита и помощ в лицето на МВР, пожарна, болница и спешна помощ. Реално си плащаме за охрана на обект, пожарната я съкращават, в болницата никой не иска да ходи, защото е вероятно да те объркат повече отколкото да те излекуват, няма читави лекари на 600лв, а спешната помощ не е спешна, работи за циганите, но не и за нас (когато ти с кола и нормално каране може да стигнеш 3 пъти по-бързо до спешното отколкото линейката, то това не е спешна помощ). Какво следва? Да не плащаме данъци. След като ще е на частно, тогава няма да плащаме данъци, за да имаме пари, с които да си покриваме таксите на частниците. И аз искам така, да си плащам застраховка, която да ми покрива разходите при нужда и тя да ми е 3 пъти по-евтина от това, което държавата ми взима без право на избор. Всяка бяла страна дава право на избор на човек, само у нас няма такова.

Напиши коментар:


Публикувай