1 213 2

Нови мерки ще борят пияните на пътя

Водачи, използвали различни опиати, ще получават наказания дори и да откажат изследване в болница

Снимка: СБА
Снимка: СБА
Константин Карагьозов

Нови мерки срещу пияните и дрогираните шофьори. Те ще получават наказания дори и да откажат изследване в болница и ще плащат от джоба си кръвните проби. Правилата са разписани в нова наредба на МВР и здравното министерство, която вече е в сила, предава bTV.

Методиката, по която се взимат кръвни проби от пияните и дрогираните шофьори, се променя изцяло. От всеки нарушител ще се взима контролна проба, която ще се съхранява 12 месеца. Ако недоволните ги оспорват в съда, ще се прави втори тест в две различни лаборатории. И не от един от един лекар, както беше досега, а от комисия. Така ще се сведе до минимум рискът пробите да се подменят.

Ако пиян или дрогиран шофьор откаже кръвна проба, ще минава на тест със стационарен дрегер. Това са само част от новите правила, които няма да позволят на нарушителите да се измъкват от наказателна отговорност. „Заигравката беше, че се оспорваше абсолютно всичко. Оспорваше се кой е взел пробата. Оспорваше се с какво е почистено мястото, в което е забита иглата. Оспорваше се съдът, в който се съхраняват”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Експертите отчитат и бум на шофьорите, които карат дрогирани. През 2016 г. най-много са хванатите да шофират след употреба на канабис и амфетамини, а най-голяма е групата на нарушителите, които са между 18 и 24 години. С други думи, най-неопитните нарушават правилата най-често.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • abv
  Отговор
  1 21:40  30.09.17
  По пътищата на страната по последните статистики и хроники на Пътна полиция са установени повече дрогирани отколкото пияни водачи. Само затвор за такива, комисиите също могат да се подкупят. Човек който си купува дрога едва ли ще му е проблем да подкупи една комисия. Камери във всички лаборатории и затвор за подмяна на проби 20 г.
 • незнайко
  Отговор
  2 17:47  01.10.17
  Нищо ново под Слънцето. На младите демокрацията им дойде в повече в отрицателен смисъл. Как се "друсат" като не работят е уникалния факт. Забраната за цигарите и повишаването на цената им, ето до какво доведе !!! Канабис, амфетамин наргилета....

Напиши коментар:


Публикувай