705 6

Николай Николов: Протестът на гражданите в "Лозенец" е справедлив

Управляващите в Софийска община се подиграват

Стефанаки Йоанис

"Протестът на гражданите от "Лозенец" срещу разширяването на "зелената зона" е напълно справедлив. Управляващите в Столична община буквално се подиграват с тях". Това коментира общинският съветник от групата на БСП Лява България в СОС Николай Николов. Той присъства на протеста на гражданите от "Лозенец" пред сградата на Столична община на ул. "Московска" №33 днес.

Живеещите в централния софийски квартал излязоха да изразят несъгласието си с решението да бъде разширена "зелената зона". Това решение беше прието на последната сесия на СОС преди лятната ваканция през юли, а от днес влиза в сила заедно с удълженото работно време на зоната за паркиране в централната част на столицата. "Докладът за разширяването на "зелената зона" мина на последната сесия на СОС преди лятната ваканция, припомни Николай Николов. - С колегите от нашата група гласувахме против, но управляващите го приеха.

Тогава говореха, че били правили обществено допитване и живеещите в засегнатите квартали били съгласни. На днешния протест на гражданите от "Лозенец" чух точно обратното. И изобщо не ме учудва. Защото вече е традиция управляващите в Столична община да злоупотребяват с мнението на гражданите. Когато трябва да приемат подобен безумен доклад като разширяването на "зелената зона", те обявяват обществено обсъждане в неудобен за гражданите час и в последния момент. Има ли обществено обсъждане? Има! Чули ли са мнението на гражданите? Не са. Но очевидно, че не им е нужно, за да гласуват решението, което искат. Това е пълна подигравка на управляващите в Столична община с гражданите на София!".

Според Николай Николов хората са напълно в правото си да протестират срещу разширяването на зоната за платено паркиране и по още една причина. Защото реално столичани не усещат подобрение на инфраструктурата в центъра, въпреки огромните суми, които Центърът за градска мобилност акумулира от платената зона за паркиране. "Живеещите в районите със "зелена зона" са принудени да плащат висока годишна такса за автомобилите си, а в същото време нямат гарантирано паркомясто в разчертаните зони за спиране на автомобили около кооперациите им, коментира още Николай Николов. - Това също буди справедлив гняв у гражданите.

И какво излиза в крайна сметка - управляващите в Столична община разширяват "зелената зона", без да питат хората, принуждават ги да си плащат скъпо, без да им гарантират паркоместа, а накрая гражданите така и не разбират какво се случва с техните пари. Защото улиците продължават да са с дупки като кратери и да приличат на лунен пейзаж, тротоарите са в окаяно състояние, а за капак хората не могат да спират автомобилите пред домовете си, въпреки че плащат за "зелена зона". Кое от всичко това е справедливо и кой нормален човек би го търпял?!".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • JEEP
  Отговор
  1 09:27  02.10.17
  Бреййй.... заначи другите могат да плащат, а едни от най-баровските квартали не?
 • 681
  Отговор
  2 09:37  02.10.17
  Не е въпроса в другите, а дали е редно, а само някои да плащат. Стига вече с това бай Ганьовско мислене..... другите..... кои другите???

  Коментиран от #6

 • 321
  Отговор
  3 09:47  02.10.17
  Абе в демокрацията е така. Всеки има право на мнение. По принцип, срещу всяка идея - дори най-добрата има шепа малумници, които все не са съгласни. Масата хора искат зона и тук го искаха на обществените обсъждания края на миналата година, защото се въвежда ред, освен това има социална справедливост - за 1 кола се плаща символично, а за втори и трета много повече. Но, наистина трябва да се въведе зоната в цяла София и второ - да се осигурят достатъчно паркоместа за да няма събирам такса, ама ти спирай където можеш...
 • гост
  Отговор
  4 09:55  02.10.17
  Много е добре. Разни тарикати си паркираха колите и седяха с месеци. Други с по 10 и повече фирмени коли също.Сега можеш да си намериш място, а не да обикаляш над половин час. Редно е общините да построят достъпни обществени паркинги, а не само да събират пари, които никой не знае къде отиват. Нали все реват, че са европейци.
 • 666666
  Отговор
  5 11:11  02.10.17
  Защо си мисля,че преди време сами искаха да се направи зелена зона.А,сега вече реват.
 • JEEP
  Отговор
  6 11:24  02.10.17

  До коментар #2 от "681":

  Кои ли? Ами тези, заради които се напълни центъра. Тези които доволно потриваха ръце и си мислеха, че до тях няма да стигне. Когато въведоха синя и зелена зона в центъра някой от Млдост, Люлин и т.н вдигна ли се на протест за общите принципи? Що трябва да ми пука за Лозенец. Плащах си зелената зона откакто я въведоха. Не съм мрънкал. Сега вече не ме бърка и те така.....

Напиши коментар:


Публикувай