453 3

Мюфтийството не контролира имамите, няма пари

Джелал Фаик Кадър бТВ
Джелал Фаик Кадър бТВ
Светослава Ингилизова

Главното мюфтийство не може да упражни контрол върху проповедите на имамите си, защото не получава достатъчно финансиране от България. Това заяви пред бТВ Джелал Фаик – главен секретар на Главното мюфтийство. Той посочи, че няма информация кой имам къде се е обучавал.

В същото време мюфтийството получава около 2 милиона от Турция, които „подпомагат да се обгрижва исляма в България”. Парите идват по договор, сключен през 1998 г. с турския комитет по религиозните въпроси (Дианет) и са нужни на вероизповеданието, защото по думите на Фаик „след промените България по никакъв начин не обгрижва мюсюлманската общност”. Тези пари се получават ежегодно и отиват за духовните училища и висшия ислямски институт.

Алекс Алексиев, който е специалист по радикален ислям, заяви, че трябва да има регистриране на имамите и не бива да се дава да проповядват на такива, които не знаят български и не са обучени в България. „Австрийците забраниха чуждото финансиране на имамите. Оказва се, че тези хора не само проповядват, но и шпионират в полза на Ердоган и партията му”, категоричен е той.

Фаик посочи, че главното мюфтийство е българска институция и не се командва от никоя държава.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • МЮФТИСТВОТО ТАКСА СЮНЕТ
  Отговор
  1 11:02  02.10.17
  МЮФТИЙСТВОТО ИСКА ПАРИ !!! ТАКСА СЮНЕТ ВЕДНАГА !!!
 • Лопатата
  Отговор
  2 12:14  02.10.17
  Прав е секретаря на мюфтийството, г-н Шиш Таук - който има пари и плаща, той контролира имамите. Ние добре знаем кои им плащат, така че случаят е в юрисдикцията на експертите по контрашпионаж към Външно Министерство.
 • ДЖЕНТЪЛМЕН
  Отговор
  3 13:36  02.10.17
  Най добре е референдум .

Напиши коментар:


Публикувай