1 289 4

Даваме 2000 лв. за ток през зимата

Топлото с рекордни цени през този сезон

Стефанаки Йоанис

Отоплението на 3-стайно панелно жилище, с топлоизолация и PVC дограма, ще излиза около 902 лв. за целия сезон на парно (без топла вода), над 2000 лв. с печки на ток, около 700 лева с климатик, 678 лева с дърва и въглища или около 880 лева на газ.

Това прогнозират енергийните експерти, цитирани от сайта БургасИнфо. Така твърдото гориво остава най-евтиният вариант, но само за отопление, без подгряването на топлата вода, което най-често хората, ползващи дърва, правят с електрически бойлер.

Средно на едно домакинство са нужни около 5 кубика дърва за сезона. Конкурентно може да е използването на електроуред, но всичко зависи от първоначалната инвестиция. Най-евтини, но и най-големи консуматори на енергия са т.нар. духалки, чиято цена е до 60 лева. Малко по-скъп е вариантът с маслен радиатор. При такова отопление сметките за ток могат да станат огромни.

Климатиците са далеч по-скъпи, като цената им достига отвъд 1000 лв., но според търговците нов уред се изплаща чрез сметките в рамките на 2-3 отоплителни сезона. Проблемна е ситуацията, в която климатикът не е достатъчно мощен за големината на помещението или е по-стар и съответно няма висока енергийна ефективност. В тези случаи сметките растат.

Проучванията на експертите сочат, че когато при централното отопление се включи и топлата вода, то става теоретично най-изгодно. Сметките за парно обаче се увеличават допълнително, когато някой в блока краде отоплителна енергия от сградната инсталация или пък много от имотите в сградата са необитаеми, припомнят те.

Независимо от конкретния метод на отопление на нашето жилище цените при всички случаи нарастват, ако стените му са тънки, няма топлоизолация, дограмата на прозорците е стара или съседните жилища в кооперацията са необитаеми.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 11:16  02.10.17
  У нас има много абсурди: - отказваш се от услуга, но трябва да продължиш да плащаш за инсталацията, и то сума, достигаща сметката ти за ток. - всеки си монтира климатика където му скимне, няма регламент за кондензната вода, за структурна стабилност и др. Резултат: старите климатици вибрират и при студено време внасят значителен дискомфорт у съседните апартаменти, както шум, така и силни вибрации; дренажа разрушава външната мазилка, настилките около блока и създава предпоставка за инциденти чрез заледяване - ти се топлиш на газ (чисто), а съседа ти бумка въглища и опушва блока. Умножете го по много стотици пъти и се получава най-големият замърсител с прахови частици в градовете. На село е друго, там отоплението на твърдо гориво е основно, но за град е срамно и позорно. Една газификация и саниране на блока ще е много по-ефективна за всички живущи в панела,а не 30% на дърва, 50% на ток и другите както дойде, а накрая изразходваната енергия е като за 3 блока, а въздуха е труден за дишане от смрад и сажди.

  Коментиран от #2

 • АБЕ ДА
  Отговор
  2 11:38  02.10.17

  До коментар #1 от "гост":

  Много си прав...то така са и нещата във всичко у тая държава... точно както не трябва...
 • Мунчо
  Отговор
  3 09:03  03.10.17
  Публикувано във факти.бг: Средно на едно домакинство са нужни около 5 кубика дърва за сезона. Я уточнете за какво домакинство и за каква площ говорим. Ако е една стая с кюмбе и зима като тази, дето мина може и да стигнат.
 • Ани
  Отговор
  4 16:03  25.01.18
  Определено отоплението на климатик излиза най-изгодно. Вкъщи си взехме един, много добър от bgr.bg, инверторен, който въобще не изключваме през зимата. Вдигна ни сметката за ток само с 60лв. Просто не мога да опиша колко сме доволни на фона на предишните суми, които давахме за отопление.

Напиши коментар:


Публикувай