627 2

НАП ще бди все по-усърдно нощем

Засилват се проверките за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки след 17,30 часа и в почивните дни

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Все повече проверки на НАП за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки ще се извършват след 17,30 часа в делнични дни, нощем, както и в почивните и празнични дни. Това съобщиха от пресцентъра на приходната администрация.

Промяната в работното време на данъчните влиза в сила веднага. Инспекторите, които извършват т.нар. оперативни проверки вече ще работят на смени. Причина за мярката са данни от компютърната система на дистанционната връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП, които сочат, че надвечер и в почивните дни търговските обекти отчитат значителен спад на оборотите. Контролната кампания по Черноморието също е потвърдила, че има случаи, в които спазването на данъчните изисквания рязко намалява в часовете, различни от официалното работно време на НАП.

Едновременно с промяната в работния режим на инспекторите към екипите, извършващи проверки, се присъединяват и стотици служители на НАП, които по принцип се занимават с обслужване на клиенти или събиране на просрочени дългове. По този начин контролният капацитет на ведомството се увеличава значително, позволявайки по-пълно и всеобхватно наблюдение на търговската дейност. Основното внимание на инспекторите е фокусирано върху издаването на касови бележки и съответствието на парите в касите на търговците с отчетеното от фискалните устройства.

През 2017 г. за пръв път беше въведено и запечатването на обекти за данъчни нарушения. Сигнали за неиздаване на касови бележки могат да се подават денонощно на имейл infocenter@nra.bg или на телефона на НАП - 0700 18 700.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Различен
  Отговор
  1 17:00  02.10.17
  Така трябва да е! На всеки касов апарат по двама данъчни, поне! Тормоз за дребният и среден бизнес! Само репресии ще го оправят! А иначе големите могат по 10-12 години да не плащат данък печалба! Ама за тях може. Там проверяващи няма! Дребният и среден бизнес всекидневно намалява., То хора не останаха в държавата, камо ли желаещи да правят бизнес. В замяна на това, администрацията на всички нива се множи и размножава, чрез пъпкуване! И защо младите, а и не дотам младите масово се изнасят от държавата? Ами заради простотиите, които всекидневно се измислят, за тормоз на дребният бизнес! И сега последната актуална глупост. За пореден път ще се сменят касовите апарати. НеКОЙ "наши" хора, с фабрики нямат производство. Собствениците са я позакъсали. Хайде нови касови апарати и няколко стотин милиона печалбичка пак! И всичко отново на гърба на дребният и среден бизнес!
 • abv
  Отговор
  2 00:15  03.10.17
  А къде са НАП по време на циганския пазар организиран до КАТ всяка неделя.

Напиши коментар:


Публикувай