514 1

Още един българин стъпи на Манаслу

Богдан Велев е четвъртият ни сънародник, който покорява осемхилядника

Константин Карагьозов

На 27 септември в 06:20 българският алпинист Богдан Велев е изкачил осемхилядника Манаслу в Хималаите (8163 м), съобщи списанието за екстремни спортове "360°". Това е втори осемхилядник за Велев, който изкачи Чо Ою точно преди 3 години. Той е едва четвъртият българин, изкачил връх Манаслу, заедно с Боян Петров, Атанас Скатов и Иван Томов.

Преди това той има успешни изкачвания на Монблан, Айлънд Пийк, Матерхорн и Елбрус (със ски). През 2012 направи опит да изкачи връх Мустаг Ата (7500 м) със ски, но поради влошаване на времето експедицията, в която участва, се отказва на височина от 6800 м.

Велев споделя, че на Манаслу през този период е имало огромен брой алпинисти (над 200) заради затворените в Китай върхове Чо Ою и Шиша Пангма. Това е породило огромни задръствания между лагерите.

От неговата група от 11 алпинисти, 10 достигат върха, а един получава белодробен оток и е откаран с хеликоптер. След изкачването на върха, двама получават частични измръзвания на краката, като един от тях е хоспитализиран и с белодробни проблеми. За съжаление, един британски алпинист от друга експедиционна група умира от височинна болест между лагер 2 и 3 на 25 септември.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ЪРП
    Отговор
    1 11:55  03.10.17
    БРАВО ЮНАК, ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!! УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ АЛПИНИСТИ СА ЧУТОВНИ!!!!!! ИЗИСКВАТ СЕ ПОЧТИ ФЕНОМЕНАЛНИ УМЕНИЯ ЗА ДА КАТЕРИШ ОСЕМХИЛЯДНИЦИ!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай