654 6

Наказания в две болници за смъртта на пациент

Сезирана е и Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз

Венцислав Михайлов

Приключиха проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в УМБАЛ "Александровска", УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и Център за спешна медицинска помощ - София /ЦСМП/, които бяха разпоредени преди дни от министъра на здравеопазването Николай Петров.
Това съобщиха от министерството на здравеопазването.

Повод за тях беше отворено писмо от съпругата на починалия 74-годишен Спас Добрев до министъра.
Проверката показва, че пациентът е бил приет на 12 септември за планово лечение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по клинична пътека "Диагностика и лечение на левкемии". На 15 септември той е напуснал болницата по собствено желание, като към документацията му не е приложено подписано информирано решение за прекратяване на престоя, какъвто документ е задължително изискуем.

Съпругата декларира, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар, на болния е разрешено прибиране у дома. За констатираните нарушения са образувани административно - наказателни производства.

На 16 септември към ЦСМП е подаден сигнал за пациента, като оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. Час и двадесет минути след първото обаждане адресът е посетен от екип на Спешна помощ, който извършва преглед, поставя диагноза и констатира необходимост от спешно транспортиране до лечебно заведение.

Пациентът е бил откаран до "Пирогов", където е бил направен отказ за преглед и прием. След това пациентът е бил транспортиран в "Александровска". Линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура, съгласно изискванията на медицински стандарт "Спешна медицина".

Проверката посочва, че има проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП - София, като проблемът е свързан с кадровия дефицит в системата. Пациентът не е регистриран в болничната информационна система на "Пирогов". Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинично - лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.

За всички установени нарушения ще бъдат образувани административно - наказателни производства.
Проведените диагностично - лечебни дейности на пациента при спешната му хоспитализация в УМБАЛ "Александровска" са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента, сочи проверката. Но въпреки извършените реанимационни действия настъпва летален изход.

След депозирана от съпругата на пациента молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта.
В писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които ИАМО е сезирала Комисията по професионална етика към БЛС, посочва още проверката.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • отмъщението на лекарите
  Отговор
  1 19:35  03.10.17
  Истината е че всички болести и ракове идват от нелекувани инфекциозни болести, но лекарите ви в България не търсят инфекции когато боледувате а казват абе то има опасен грип!! Да ама Не! Болести като, ку треска, лаймска болест, марсилска , конго треска и много други инфекции който не се лекуват в първа фаза,те стават хронични и при стрес, вирус, работа или притеснения, те се хранят с нашияте витамини Д и Б 12, след което вие се заразявате с още повече инфекций и вируси, придобивате хронична умора и след години ХОП-ДИАБЕТ!!! ХОП-РАК, ХОП- ПОДАГРА! ТОВА Е ИСТИНАТА, БОЛЕСТИТЕ ИДВАТ ОТ НЕЛЕКУВАНИ ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ, А ЗАРАЗЕН ЧОВЕК Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА ЗАБОЛЕЕ ОТ СЕРИОЗНИ БОЛЕСТИ. ДА НО В БЪЛГАРИЯ ИНФЕКЦИОНИСТИТЕ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ, ПЪК И ПОСТОЯННО НЕ СА НА РАБОТА? НЕ МОЖЕШ ДА ГИ ОТКРИЕШ? И ГОВОРЯР САМО НЕ ЧЕТЕТЕ В ИНТЕРНЕТ, НЕ ГЛЕДАЙТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ ТАМ САМО ГЛУПОСТИ ЗА ПАРАЗИТИ ПИШАТ. ДА АМА НЕ!!!!!!! ПРОЧЕТЕ В ИНТЕРНЕТ ЗА ХАПЧЕТО ЗЕНТЕЛ-ZENTEL-ИМА УПЪТВАНЕ ПРОЧЕТЕТЕ И ТЕ ТАМ ХОРАТА СА НАПИСАЛИ ЗА ПАРАЗИТИТЕ, ДА НО НАШИТЕ ЛЕКАРИ ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ТВЪРДЯТ ЧЕ НЯМА ТАКИВА РАБОТИ И ЗАЩО ХАПЧЕТО НЕ СЕ ОТКРИВА В БЪЛГАРИЯ. НАШИТЕ ДЕЦА СЕ ЗАРАЗЯВАТ ОТ ХРАНИТЕ ИЛИ НА УЛИЦАТА И СЛЕД ГОДИНИ ПОЧВАТ ПРОБЛЕМИТЕ И СЕ ЧУДИМ ОТ КЪДЕ ДОЙДЕ ТАЗИ БОЛЕСТ? Истината е че в България всичко е пари и мафия независимо че сме човеци парите са на първо място пред ЖИВОТА НИ!! ДАНО НЯКОЙ ОБЪРНЕ СЕРИОЗНО ВНИМАНИЕ НА ТОВА И ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕНО ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА ЗАЩОТО САМИ ТРЯБВА ДА ОТКРИЕТЕ
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  2 23:05  03.10.17
  ДОКАТО АЛКОХОЛИКА Д-Р ГЕЛЕВ Е ДИРЕКТОР НА ЦСМП-СОФИЯ ТЪЙ ЩЕ Е ТЯ НЯМА ВЛАСТ КОЯТО ДА ГО РЕЗБЕРЕ ЗАЩОТО Е ПОКРОВИТЕЛСВАН ОТ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ Е ПО ЦЯЛ ДЕН СИ ПОРКА ЗАТОВА Н ЯМА ЕКИПИ ЗАЩОТО ЛЕКАРИ И ФЕЛШЕРИ НАПУСКАТ И СА ОСТАНАЛИ САМО ШОФЬОРИ И НИЩО ДРУГО.
 • отмъщението на лекарите
  Отговор
  3 09:08  04.10.17
  http://lubopitko-bg.com/paraziti.html Ето тука е написано, или и това са глупости???
 • Слаба държава
  Отговор
  4 09:17  04.10.17
  http://transmedbg.com/info/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-i/ Прочетете хора и се учете, защото в България изчезват лекарствата против паразити и инфекции, НИШО ЧУДНО ДА ПОЧВАТ ДА ИЗЧЕЗВАТ И ТАКИВА СТАТИИ
 • отмъщението на лекарите
  Отговор
  5 09:25  04.10.17
  http://medic-bo.bolezni.in.ua/parazita-pri-hora/28165-helminti-simptomi-lechenie-na-chervei-v-humannata.html Това и то не е вярно сигурно? Само глупости пишат в тоя интернет начи! Интересно че не съм чула да говорят за такива хелминти нашите доктори! Или са много глупави или нещо се правят на такива? Какво учат тогава тези професори и доценти? Как да изписват повече лекарства ли?
 • ИСТИНАТА ЗА ИНФЕКЦИОНИСТИТЕ
  Отговор
  6 10:04  04.10.17
  ИСТИНАТА ЩЕ ВИ Я КАЖА: ОТ МОЯ ЛИЧНА ПРИЯТЕЛКА ИНФЕКЦИОНИСТ : ВСЯКА БОЛЕСТ ИЛИ НЕРЕДНОСТ В ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ Е ПРИЧИНЕНА ОТ МИКРООРГАНИЗЪМ В НАС! Това е истината която тя с голям зор ми сподели! Колко болни пациенти а всички доктори здрави???????

Напиши коментар:


Публикувай