684

БСП: По модела "Хасково" се ръководи и „Булгартрансгаз“

Светослава Ингилизова

БСП изцяло подкрепя Елена Йончева и застава зад изразената от нея позиция. Тя не изразява лично мнение, а това на партията. Позицията на ИБ на БСП изрази на пресконференция Валери Жаблянов.

„Категорично отричаме този модел, ще направим и предприемем всички възможни мерки той да бъде прекратен, разрушен, защото очевидно не става въпрос за обвързаности и зависимости, изградени само в местната власт, а за пряката връзка на този модел към националните структури на политическо управление и към партии от управляващата коалиция”, аргументира се Жаблянов.

"Политическата позиция на БСП е ясното отхвърляне на роднинския и олигархичен модел, обвързан с
местната власт с цел финансови и други изгоди", допълни още той. Жаблянов уточни, че темата не е нова. Става въпрос за старателно и дълго време изграждано взаимодействие между органите на ГЕРБ на централно и на местно ниво.

Атанас Зафиров: По модела „Хасково“ се ръководи и държавното дружество „Булгартрансгаз“

„Изразяваме подкрепа към Елена Йончева за тежката битка, която води с паралелната държава. Този модел съществува не само в община Хасково, а е модел, по който се ръководи цялата държава, в частност и държавните дружества.

Такова дружество е „Булгартрансгаз“ ЕАД, което се ръководи от Надзорен и Управителен съвет“. Това заяви Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП. Той обясни, че зам.-председател на Надзорния съвет е Владимир Митрушев – бивш зам.-кмет на община Димитровград, част от Хасковска област. Зафиров обърна внимание и на Таня Захариева – председател на УС на дружеството. „Тя и в момента е
общински съветник от ГЕРБ и председател на Общинския съвет в Хасково“, обясни той.

Друг член на Управителния съвет е изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов. „Той живее с народния представител от ГЕРБ Теодора Георгиева. Те заедно са кумове на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и Пламена Ненкова – служител в „Булгартрансгаз“, подчерта народният представител от левицата Иван Иванов. Според него тази роднински зависимости се пренасят не само на общинско ниво, но и в държавните предприятия. „За съжаление там нещата не приключват само до роднини и кумове“, каза още Иванов. Той подчерта, че това дружество до голяма степен определя енергийната политика в държавата и попита: „Докъде се простират пипалата на този октопод, заложен в основите си в Хасково?“

България


Още по темата