Last news in Fakti

5 Октомври, 2017 09:56 1 432 9

Андреев: Целта на Борисов е все повече да се интегрираме към руската сфера

  • методи андреев-
  • бойко борисов-
  • цел-
  • интегриране-
  • руска-
  • сфера

Според Андреев в миналия парламент "групата за натиск" е имала ясни позиции по отношение на енергийната политика в България

Методи Андреев бе депутат от гражданската квота на ГЕРБ в предишното Народно събрание.

Днес парламентарната група на практика бламира лидера Бойко Борисов и отказа да подкрепи оставката на Делян Добрев като народен представител, предава "Флагман".

Според Андреев в миналия парламент "групата за натиск" е имала ясни позиции по отношение на енергийната политика в България.

"В миналия парламент „групата за натиск” имаше ясни позиции по отношение на енергийната политика на България. Ние бяхме хората, които искаха да бъдат освободени от енергетиката знакови министри на БСП като Асен Гагаузов, Петър Димитров, Румен Овчаров. Дълго време това не ставаше. Задавахме 2-3 пъти актуални въпроси. Делян Добрев винаги е бил идейно с нас. Той винаги е смятал, и ние сме се доверявали на неговата експертиза, че е абсолютно погрешно да продължи под каквато и да е форма строителството на АЕЦ „Белене” под каквато и да е форма да продължи енергийната зависимост на България от Русия", заяви Андреев.

Андреев смята, че именно решението за стартиране на проучването за нефт и газ в Черно море, принадлежи на Добрев.

"Той е човекът, на когото принадлежи решението за стартиране на проучване за нефт и газ в Черно море. И поради тази причина той бе част от нас – „групата за натиск”, макар че си беше стопроцентов гербаджия (член на парламентарната група и член на ГЕРБ). За това, което сега научаваме – за назначения и т.н., аз тука не мога да кажа нищо.", коментира Методи Андреев.

"При всички случаи обаче Делян Добрев по отношение заробващото влияние на Русия спрямо енергетиката има абсолютно европейски, абсолютно правилни позиции. Спомням си обаче, че когато станах заместник-председател на комисията, която трябваше да разследва далаверите около АЕЦ „Белене”, тогава той каза, че всъщност е имал предупреждение, че колкото пъти се зарови и тръгне да разследва „Белене”, толкова пъти ще има проблеми. И каза, че това е ключов момент в цялата политическа схема на енергетиката. Сега какво забелязваме - напада го Елена Йончева, тя е от хората, които се пишат за приятели на Русия и на управляващите в Русия, тоест тя не крие симпатиите си. Аз не мога да коментирам схемите с тези назначения, но не е случаен човекът, който го напада", категоричен е той.

Адреев коментира, че всяка служба е работила, за да установи кой му е братовчед или кой му е кум. Това според него е много добре подготвена атака.

"След това – прави впечатление, че е много добре подготвена цялата атака. Все едно цяла служба е работела, за да установи кой му е братовчед, кой му е кум… В крайна сметка всеки човек има някакви грешки, няма безгрешни хора. Още повече, когато човек е дълго във властта – аман от роднини, по принцип е така. Същото положение е в БСП, а навремето така беше и в СДС – Костов публично обяви, че всички сме братовчеди. Така че не е толкова сериозен проблем, важно е да се види какво седи зад този акт. Те елиминираха един от най-сериозните противници на руското енергийно влияние в България и човек, който освен това разбира за какво става дума", заяви Андреев.

Андреев подчерта, че позицията на Борисов е странна, а той го наричал вожда на ГЕРБ.

"В същото време малко е странна позицията на премиера – аз го наричам вожда на ГЕРБ. Какво виждаме в неговото поведение. Първо, той изцяло възприе тезата на БСП – че трябва да поискат по време на европредседателството да паднат санкциите спрямо Русия. Аз питам защо точно България трябва да го предложи и какво губи България от санкциите? Първо, има ръст на руските туристи. Второ, какво изнася България за Русия – тютюневи изделия, вина, консерви. Някой от тези три вноса да е спрян? Не! Тогава какво губи България?! Всъщност вероятно някой от България се е ангажирал пред Путин, че по време на европредседателството ние ще направим това предложение. Кой ще е тоя някой? Ами този, който го казва – най-вероятно самият Борисов. Предложението за падане на санкциите е ясно, че няма да бъде прието. Но тогава България ще блесне с целия си блясък на троянски кон на Русия в Европейския съюз", коментира Андреев.

На въпрос ще посмеят ли да предложат отпадане на санкциите, Андреев каза, че Борисов мълчи по този въпрос и често сменял мнението си.

"Ами той го каза публично. Да, Бойко днес казва едно, после – друго. Но все пак го каза. Но другото нещо – неговият министър на отбраната казва, че до 2029 година ще поддържаме и ремонтираме руските таралясници – 15-те МиГ-а. И Бойко мълчи по въпроса. А ние в 43-ото Народно събрание гласувахме 2,5 милиарда лева за нови натовски самолети. И тука Бойко странно защитава руския интерес. ГЕРБ и тук отстъпи. България реално не е член на НАТО. Ние разполагаме единствено и само със съветско въоръжение", заяви той.

За събитията около Делян Добрев, Методи Андреев коментира, че Борисов трябва да твърдо да застане зад думите си.

"Всичко това е свързано. Вместо Борисов да застане и да каже твърдо „Деляне, не си тръгвай, казвам ти го като лидер”, той шикалкави – то било въпрос на морал и не знам си какво. Най-вероятно се задава едно много голямо изпитание за ГЕРБ – дали да се строи „Белене”. Сега ще обясняват как ще строят китайски инвеститори, как щял да бъде частен проект. Ето я другата руска следа. И какво излиза сега – че след този мандат Борисов спокойно може да се кандидатира за президент с подкрепата и на БСП, защото той изпълнява всичките техни желания. Значи той може да стане всенароден кандидат за президент – и на БСП и на ГЕРБ. Тъкмо и Георги Гергов иска подобно нещо.", категоричен е Андреев.

"Всичките тези действия показват, че целта на Борисов е съвсем друга – тя е ние да бъдем действително все повече и повече интегрирани в руската сфера на влияние. И това става бавно, полека, но достатъчно ясно и настоятелно. И в тази схема свързвам и Делян Добрев. Той пречеше на руските енергийни интереси в България, пречеше на енергийната мафия, а знаете, че мафията винаги може да нанесе ответен удар", допълни той.

На въпрос за бламирането на оставката на Добрев, Андреев каза, че на депутатите от ГЕРБ трябва да им се каже едно браво.

"Депутатите от ГЕРБ в този случай може да им се каже едно браво. Най-малкото защото в един момент разбраха, че не могат да бъдат в библиотеката на своя вожд прочетени книги. Не може всеки ден той да взима една книга, да казва „аз я прочетох” и да я хвърля в коша. В същото време виждаме какво се случва в държавата. Виждаме връзките му с Делян Пеевски. И той казва „ама стига сте ме пришивали”. Даже Илиан Василев казва „не може да се пришие нещо, което е общо”. Така че браво на депутатите – те до известна степен се еманципираха от опита да им бъде наложено под някаква форма едно решение. И тук трябва да се каже браво и на лидера на групата – Цветан Цветанов. Аз винаги съм изтъквал, че той е човек, който страшно много помагаше на инициативите и то на най-деликатните инициативи на „групата за натиск”. Нещо, което съм видял и оценил, не мога да кажа, че не се е случвало. Но проблемът на ГЕРБ е нейният вожд и договорките, за които не знае никой, само той", каза Андреев.

Според Андреев партията на Борисов ще започне да се демократизира.

"Трябва да се свиква, тази партия ще започне да се демократизира. Депутатите на ГЕРБ стават с този си акт повече депутати. Защото един депутат освен че трябва да бъде верен на политиката на своята партия, той трябва да бъде верен преди всичко на своя морал, на своите чест и достойнство. Сега те показаха на този, който ги е натискал да направят обратното, че те са независими и свободни хора. И аз затова ги поздравявам. И колкото повече бъдат критични към онова, което им се налага, толкова по-добре. Ако бяха по-критични и към избора за Висшия съдебен съвет, щеше да е още по-добре, но да кажем, че те тогава не бяха толкова ясно притиснати от обстоятелствата. Аз смятам, че това е един добър ден за демократизацията на ГЕРБ. Това е едно малко, но навременно доказателство, че там има и хора, които смятат, че и тяхното мнение значи, а не са прочетени книги в лавицата на вожда", заяви Андреев.

Той допълни, че нивото в парламентарната група на ГЕРБ на този фон е ниско.

"Създава се такова впечатление, защото те не са индивидуалности. Те са хора, които не искат да кажат личното си мнение. Там има много добри експерти в своите си области при всички случаи, но някак си са притиснати от върховенството на вожда… Аз винаги съм казвал – човек не е роден да бъде цял живот депутат. Ето и моя случай. Да, хубаво е да седиш на депутатската банка, да имаш това уважение, да получаваш 5000 лева, но над всичко стои честта и достойнството на всеки отделен човек. Те да се запитат – кое е по-ценно за тях. Защото могат да бъдат още 4-5 мандата депутати, но трябва да знаят откъде са тръгнали и трябва да бъдат свободни в своята позиция. И да се освободят от тази зависимост. Има такива хора – освобождават се, не е толкова страшно", категоричен е Андреев.
"Зависимостта от позицията – че утре лидерът може да каже „ти повече няма да си депутат, защото тогава не изпълни моята воля”. Важно е депутатът да гласува по съвест, тогава дори и да сбърка не е толкова страшно", допълни Андреев.

На въпрос дали има много зависими по линия на нередности, които са вършили и, които са били притиснати, Андреев отговори, че има много такива.

"Много има и такива – за тези спасение няма. Това е стара болка на българската политическа класа, не само на ГЕРБ. Така беше и в СДС, така е и в БСП, така е и в ДПС. Напротив – дебнат те да свършиш голяма далавера, привикват те и ти казват „знаем, че тук си сбъркал, ама ние ще забравим” и оттам нататък те правят зависим. Ето затова корупцията се превърна във форма на държавна политика и затова вече говорим за клептокрация", заяви той.

Андреев е категоричен, че върху него натиск не е имало.

"Нито с мен, нито с Петър Славов, нито с Мартин Димитров не е имало натиск, защото ние не робувахме на позицията си. Ние се борихме за принципи и то беше видно за всички. Все пак аз като член на групата на ГЕРБ винаги съм изтъквал, че съм от гражданската квота. Не съм правил скандали, но не съм се и подчинявал в никой случай, когато съм смятал, че това, което се прави, не е редно", категоричен е Андреев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    10 8 Отговор
    Този национален предател Андреев пак си смени господарите. В предишния парламент ближеше топките на Бойко, днес ги стиска яростно ! Добре му плащат на мекерето !

    Коментиран от #4

  • 2 Аман

    11 6 Отговор
    От дървени философи - соросоиди.
  • 3 Пешо

    8 2 Отговор
    Бойко е с баба Меркел. Тоя да не си измисля!
  • 4 TOЧЕН

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    май ти си национален предател- щом така наричаш един от малкото почтени политици. ей голяма злоба имате лекетата към хората с позиция. а Андреев винаги е имал такава, независимо в коя група е бил. в случая заема патриотична позиция - показва опасенията си от антибългарската насока на ББ.

    Коментиран от #5

  • 5 Русенец

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "TOЧЕН":

    Уважаеми "ТОЧЕН", щом започваш с лични нападки към мен с думите ЛЕКЕ и "Нац. Предател", зани си от ГЕРБ!
    Те винаги, когато нямат аргументи по поставената тема, преминават към лични обиди и нападки.
    По това си личите вие Гербаджиите, по злобата и алчността, които са генетично записани у вас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Све

    5 4 Отговор
    М. Андреев би предал и децата си в името на Америка и господарите си.
    Противен типаж
  • 8 ПЕНСИОНЕРА

    2 2 Отговор
    Оооо много комуняги днес тук, всеки комунист е предател за мен . Същите елементи без малко да ни пришият към евразиатския клуб навремето. Сега млдите незнаят тези подробности, за това ДОСИЕТАТА трябва да се отварият. Всичките бивши соц държави минаха през чистилището , нарича се ЛУСТРАЦИЯ . Трябва да почнем на чисто , с нови хора . Това е спасението, със стари к.....и нов бардак не стааа.
  • 9 прост народ слаба държава

    1 0 Отговор
    Никаква подговка за никаква атака:
    Просто ни управляват самозабравили се алчници.
    Не ги издигайте до ниво мислещи нормални хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове