1 135 4

Бивш шеф в Гранична полиция: 20% не покриха критериите за корупция

Механизъм за кадрово развитие в системата на МВР ще спре корупцията, смята Валери Григоров

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Константин Карагьозов

„По мое време в дирекцията имаше звено от психолози, които правеха анализ и оценка на всеки един кандидат, преди да заеме определена длъжност, за неговата корумпируемост. Около 20% от кандидатите отпадаха само по този критерии”, каза бившият шеф на Гранична полиция генерал Валери Григоров пред bTV.

По думите му всяка една система, за да има завършен вид, трябва да изгради механизми и инструменти, с които да влияе на процесите вътре в нея.

„В МВР изградиха вътрешна сигурност, която обаче се възприема като враждебен елемент и тя не може да проникне и достигне до процесите вътре в структурите”, допълни Григоров.

Според него ако има механизъм за кадрово развитие в системата на МВР подкупването на гранични полицаи няма да бъде възможно.

„Това, че тези хора се продават, не е допустимо, но е плод на системата, която няма механизъм за вътрешен контрол”, категоричен е Григоров.

По повод оградата по границата ни с Турция той коментира, че това е изключително остарял и старомоден начин за защита. По думите му до момента са платени около 200 млн. лв. за изграждането на съоръжението.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 11:43  05.10.17
  Отърваване от корупцията в сегашния модел на държавата според мен няма. С доказана липса на върховенство на закона, никакъв институционален капацитет! Неработеща държава! И ето започваме отново да берем плодовете. Раждаемост през 2017 равна на тази през 1997. Избягали 30 000 млади българи, а точно те са надеждата за бъдеще. Вкоренените системи на корупция са навсякъде. Най бедните и корумпирани в Европа. Защо се докарахме до тук?
 • Русенец
  Отговор
  2 11:52  05.10.17
  ГЕРБ дойдоха с едни обещания, но направиха всичко наопаки. Задълбочиха всички проблеми във всички сфери - съдебна, здравеопазване, полиция, образование и др. Корупцията е само пяната на повърхността от тяхното некомпетентно поведение ! Единствено Президентска република, с разпускане на парламента и всички държавни институции, с обябяване на конкурси на всички нива и сфери на управление могат да ни изкарат от този батак. Иначе България загива и като тумор ще бъде изрязана от картата на Европа , через разделянето на 4 части и между съседите ни !
 • Гост
  Отговор
  3 11:59  05.10.17
  Аз отивам в Канада. Кви конкурси ? Нищо не става. Всичко ще бъде опорочено, рушветисано и пошуробаджанащено. И не КАТО тумор, ние вече сме тумор.
 • Гост
  Отговор
  4 17:09  05.10.17
  Тези 20% не са си платили на валерката григоров. Аз съм един от тези, които отпаднаха по финансови причини.

Напиши коментар:


Публикувай